Word Beschermer
Header afbeelding

Steenfabriek Bosscherwaarden

Annulering activiteiten en infocentra gesloten

In verband met het coronavirus hebben we helaas moeten besluiten om alle activiteiten en excursies tot nader bericht te annuleren. Ook zijn de meeste van onze infocentra gesloten voor publiek. 'T Winkeltje van Oostbroek is weer open en informatiecentrum Blauwe Kamer is in het weekend open. We bekijken per gebied of dat er deze zomer weer publieksactiviteiten zoals excursies mogelijk zijn. De meest actuele informatie hierover vind je op deze website en via onze social media.

Kies je ervoor om de natuur in te gaan, neem dan de volgende richtlijnen in acht :

 • Houd 1,5 meter afstand, ook in de natuur!
 • Vermijd drukke plekken. Zoek een rustiger gebied of keer terug als het niet zo druk is. Wees zuinig op de natuur en zuinig op elkaar.

Steenfabriek Bosscherwaarden

Rondleiding - zaterdag 13 oktober 2018

Aan de hand van een videofilm uit de jaren 80 van de vorige eeuw, krijgt u een indruk van het werken op een steenfabriek. Het productieproces van stenenbakken en de werking van een ringoven wordt aan de hand van een schema uitgelegd. Daarna maken we een wandeling langs de rivier de Lek. Hierbij vertellen de gidsen over de relatie van de rivier met de steenfabriek en het ontstaan van het rivierenlandschap. We bezoeken de historische ringoven. In de ringoven is een opstelling te zien uit het Smalspoormuseum "Decauville". Opgesteld staan o.a.  stenen-, rekken- en transverse wagens. Via de tasvelden gaan we naar het transportdijkje. Vanaf dit transportdijkje ziet u de kleiafgravingen en de kleibult. We vervolgen onze weg naar de locomotiefloods met daarin de teruggekeerde diesellocomotief "Coby 3", vervolgens naar de voormalige fabriekshallen en droogloodsen. De steenfabriek "De Bosscherwaarden" was van 1923 t/m 1991 in bedrijf.  In 1 ½ uur heeft u een indruk gekregen van het proces van kleiafgraving tot en met het bakproces in de ringoven. 

Adres: Lekdijk West 28, Wijk bij Duurstede. Voor de routebeschrijving zie de website van het Utrechts Landschap", www.utrechtslandschap.nl

Routebeschrijving Steenfabriek

 • Voor

  Iedereen die belangstelling heeft voor rijksmonumenten en kennis wil nemen van processen van stenen bakken in het rivierenlandschap.

 • Honden

  Niet toegestaan

 • Kosten

  Deelname voor volwassenen € 5,00, beschermers € 4,00 Kinderen van 6 t/m 14 jaar € 2,50

 • Locatie of vertrekpunt

  Rondleiding is op het terrein van de Steenfabriek "Bosscherwaarden" bij Wijk bij Duurstede.

Overige data

Datum Tijd
11-07-2020 14:00 Reserveren
15-07-2020 19:00 Reserveren
05-08-2020 19:00 Reserveren
08-08-2020 14:00 Reserveren
10-10-2020 14:00 Reserveren

Delen:

Share Share