Word Beschermer

Fietsexcursie Historie Vliegbasis

Fietsexcursie Historie Vliegbasis

Fietsexcursie - 16 september 2017

Gidsen van Utrechts Landschap organiseren in de maanden maart t/m oktober fietsexcursies over de voormalige Vliegbasis Soesterberg waarbij de militaire historie centraal staat.

U fietst een afstand van ruim 10 kilometer over Park Vliegbasis Soesterberg dat zich als gevolg van het militaire gebruik heeft ontwikkeld tot een uniek natuurgebied. U betreedt delen van het Park die niet vrij toegankelijk zijn.

Het noordelijk deel van de fietsexcursie leidt langs de Duitse schietbaan en naar de gedenkplaats ’33 van Soesterberg’: sporen uit de Tweede Wereldoorlog, toen de vliegbasis  in Duitse handen was. Ook de kerosineheuvel en het munitiepark bevinden zich in dat deel van het gebied. De gidsen geven u toegang tot enkele munitiebunkers, die zijn gebruikt in de Koude Oorlog periode toen de vliegbasis dienst deed als NAVO-basis.

In het sheltergebied, het ‘Amerikaanse deel’ van de voormalige vliegbasis betreedt u de Amerikaanse Commandobunker en/of de ondergrondse legering en ervaart zo aan den lijve de oorlogsdreiging in de tweede helft van de vorige eeuw. U beleeft het opengaan van shelterdeuren om vervolgens een indruk te krijgen van het gebruik van de shelters.

Uiteraard wordt tijdens de fietsexcursie ook aandacht besteed aan de voormalige vliegbasis als natuurgebied en verbindende schakel voor plant en dier op de Utrechtse Heuvelrug.

De fietsexcursie Historie Vliegbasis vindt iedere eerste en derde zaterdagmiddag van de maand plaats. Neem zelf uw fiets mee en zet deze vooraf klaar voor vertrek bij fietsenstalling 2 naast parkeerplaats P1!

Park Vliegbasis Soesterberg was een militair terrein. In het gebied zijn niet-gesprongen explosieven aanwezig. De wandel- en fietspaden zijn gecontroleerd en veilig bevonden. Ga niet van de paden af.

 • Voor

  Volwassenen, kinderen, liefhebbers militaire historie en natuur(ontwikkeling)

 • Honden

  Niet toegestaan

 • Kosten

  Deelname is gratis. Er is tevens voldoende gratis parkeergelegenheid bij het Nationaal Militair Museum.

 • Locatie of vertrekpunt

  Verzamel- en startpunt is de hal van het Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1 te Soest. Het is mogelijk gebruik te maken van de voorzieningen van het museum en/of dat voorafgaand aan de excursie te bezoeken.

Delen:

Share Share