Word Beschermer

Exclusieve excursie Park Vliegbasis Soesterberg

Exclusieve excursie Park Vliegbasis Soesterberg

Fietsexcursie - 22 september 2017

De excursie van vrijdag 2 maart is wegens slechte weersvoorspellingen geannuleerd. Deelnemers ontvangen hierover bericht. 

Mede dankzij uw gulle steun kunnen wij Park Vliegbasis Soesterberg voor altijd beschermen!
Als dank bieden wij u een exclusieve fietsexcursie met de boswachter/gids aan op Park Vliegbasis Soesterberg.

U fietst een afstand van ruim 10 kilometer over de vliegbasis dat zich als gevolg van het militaire gebruik heeft ontwikkeld tot 375 hectare uniek natuurgebied. U betreedt delen van het Park die niet vrij toegankelijk zijn en u bezoekt militair erfgoed wat normaal ook is afgesloten voor reguliere excursies.

Het noordelijk deel van de fietsexcursie leidt langs de Duitse schietbaan en naar de gedenkplaats ’33 van Soesterberg’: sporen uit de Tweede Wereldoorlog, toen de vliegbasis  in Duitse handen was. Ook de kerosineheuvel en het munitiepark bevinden zich in dat deel van het gebied. De gidsen geven u toegang tot enkele munitiebunkers, die zijn gebruikt in de Koude Oorlog periode toen de vliegbasis dienst deed als NAVO-basis. Ook krijgt u inzage in de personeelsslaapplaatsen en kunt u van het uitzicht genieten in de uitkijktoren bij het Nationaal Militair Museum. Misschien is er zelfs nog tijd om de verkeerstoren te bekijken bij de voormalige brandweerkazerne.

In het sheltergebied, het ‘Amerikaanse deel’ van de voormalige vliegbasis betreedt u de Amerikaanse Commandobunker en/of de ondergrondse legering en ervaart zo aan den lijve de oorlogsdreiging in de tweede helft van de vorige eeuw. U beleeft het opengaan van shelterdeuren om vervolgens een indruk te krijgen van het gebruik van de shelters.

Uiteraard wordt tijdens de fietsexcursie ook veel aandacht besteed aan de voormalige vliegbasis als natuurgebied en verbindende schakel voor plant en dier op de Utrechtse Heuvelrug.

Neem zelf uw fiets mee en zet deze vooraf klaar voor vertrek bij fietsenstalling 2 naast parkeerplaats P1! De auto kunt u gratis parkeren op de parkeerplaats van het Nationaal Militair Museum.

De excursie duurt 2,5 tot 3 uur. Kleed u warm genoeg, het kan snel koud zijn op Park Vliegbasis Soesterberg.

Park Vliegbasis Soesterberg was een militair terrein. In het gebied zijn niet-gesprongen explosieven aanwezig. De wandel- en fietspaden zijn gecontroleerd en veilig bevonden. Ga niet van de paden af.

 • Voor

  Exclusief te reserveren voor genodigden. Alleen toegankelijk op vertoon van de ontvangen bevestigingsbrief.

 • Honden

  niet toegestaan

 • Kosten

  geen

 • Locatie of vertrekpunt

  Verzamel- en startpunt is de hal van het Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1 te Soest. Het is mogelijk gebruik te maken van de voorzieningen van het museum en/of dat voorafgaand aan de excursie te bezoeken.

Delen:

Share Share