Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Ontdek de cultuurhistorische en archeologische geheimen van het Amerongse Bos

Maatregelen rondom corona

Geleidelijk worden de activiteiten bij Utrechts Landschap weer opgestart. Per vrijwilligersgroep is er afgewogen wat er mogelijk is met inachtneming van de coronamaatregelen. In het activiteitenoverzicht staan alleen excursies en activiteiten die weer plaatsvinden. We vragen je vriendelijk om je van tevoren in te schrijven, zodat we weten wie er komen en we niet met teveel mensen bij elkaar komen.

Een aantal infocentra is weer open voor publiek. Bekijk de pagina van het desbetreffende infocentrum voor de meest actuele informatie.

Kies je ervoor om de natuur in te gaan, neem dan de volgende richtlijnen in acht:

 • Houd 1,5 meter afstand, ook in de natuur!
 • Vermijd drukke plekken. Zoek een rustiger gebied of keer terug als het niet zo druk is. Wees zuinig op de natuur en zuinig op elkaar.

Ontdek de cultuurhistorische en archeologische geheimen van het Amerongse Bos

Wandelexcursie - woensdag 19 augustus 2020

De Utrechtse Heuvelrug heeft een lange bewoningsgeschiedenis. De oudste sporen van menselijk activiteit gaan terug tot meer dan 30.000 jaar geleden. De gunstige bewoningscondities van de Heuvelrug en de flanken, hebben door de tijd heen een grote aantrekkingskracht uitgeoefend. Indirecte aanwijzingen duiden al op een agrarische nederzetting in Amerongen in de 8e eeuw. Dit gebied en met name het Amerongse Bos is daardoor bijzonder rijk aan cultuurhistorie. Ook de vele geologische sporen getuigen nog van de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het Amerongse Bos in de laatste twee ijstijden. Behalve grafheuvels valt hier nog veel meer te ontdekken.

Onze voorouders deden de grindgaten en leemkuilen ontstaan op de hellingen van de stuwwallen en legden al lang voor onze jaartelling akkers aan op de plateaus met dekzand uit de laatste ijstijd, de zogeheten raatakkers of Celtic Fields. Via diverse historische paden trokken onze voorouders over de Heuvelrug. De vele karrensporen uit de late Middeleeuwen getuigen nog van het geploeter door de mulle zandverstuivingen op de top van de heuvelrug of door een smeltwaterdal dat ontstaan is in de laatste ijstijd. Het tracé van de historische handelsroute naar Veenendaal loopt door het ijssmeltwaterdal van de voorlaatste ijstijd.

Op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug , gelegen in het Amerongse Bos, vinden we de fundamenten van de voormalige ijzeren brandwachttoren en de markante steen van de Rijks Driehoeksmeting, een eeuwenlang gebruikt ankerpunt. We zien veel boswallen en de schaapsdriften waarover schapen naar de heidevelden op de heuvelrug trokken. Eeuwen oude hakhout percelen in de vroegste bosaanleg op de hele Utrechtse Heuvelrug getuigen van aktiviteiten uitgevoerd door de kasteelbewoners van Amerongen, die nog tal van andere sporen hebben nagelaten in het bos. Ook had de kasteelheer een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van de vroegere tabaksteelt in Amerongen. We zien dat iedere periode en gebruiker van dit gebied in de afgelopen eeuwen z’n sporen heeft achtergelaten. Recent ontdekten we zelfs nog munitiedepots uit WO II.

De excursie start op woensdag 19 augustus om 18.30 uur vanaf het Informatiecentrum Utrechts Landschap, Veenseweg 8 , Amerongen. Parkeren kan bij Sportpark De Burgwal. Vandaar is het 3 minuten lopen. Voor deze wandeling is inschrijven verplicht. Dit kan via de website van Utrechts Landschap op de pagina aktiviteiten. Deelname gratis! We gaan op pad in groepen van ongeveer 10 personen per gids. Inschrijving kan voor maximaal 20 personen. We respecteren alle vereiste Coronaregels en hanteren de 1,5 meter regel. De excursie zal ongeveer 2.5 uur duren. Deze excursie is minder geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn. Goed schoeisel is gewenst. Na afloop is het raadzaam te controleren op eventuele teken. Zorg bij warm weer voor bescherming tegen de zon en neem een flesje water mee. Wij verheugen ons erop u kennis te laten maken met de geheimen van het Amerongse Bos.

 • Voor

  Iedereen die goed ter been is

 • Kosten

  Gratis

 • Locatie of vertrekpunt

  Infocentrum Utrechts Landschap Veenseweg 8 Amerongen

Reserveer deze activiteit

 • woensdag 19 augustus om 18:30 Vol

Delen:

Share Share