Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Wandeling Zanderij Maarn

Maatregelen rondom corona

Geleidelijk worden de activiteiten bij Utrechts Landschap weer opgestart. Per vrijwilligersgroep is er afgewogen wat er mogelijk is met inachtneming van de coronamaatregelen. In het activiteitenoverzicht staan alleen excursies en activiteiten die weer plaatsvinden. We vragen je vriendelijk om je van tevoren in te schrijven, zodat we weten wie er komen en we niet met teveel mensen bij elkaar komen.

Een aantal infocentra is weer open voor publiek. Bekijk de pagina van het desbetreffende infocentrum voor de meest actuele informatie.

Kies je ervoor om de natuur in te gaan, neem dan de volgende richtlijnen in acht:

 • Houd 1,5 meter afstand, ook in de natuur!
 • Vermijd drukke plekken. Zoek een rustiger gebied of keer terug als het niet zo druk is. Wees zuinig op de natuur en zuinig op elkaar.

Wandeling Zanderij Maarn

Wandelexcursie - zaterdag 3 oktober 2020

Zanderij: een natuurgebied met een verleden van hard werken. Zaterdag 3 oktober heeft u de gelegenheid om met een gids van Utrechts Landschap het unieke natuurgebied van de Zanderij bij Maarn te bezoeken. Uniek, want het gebied op de Utrechtse Heuvelrug heeft een rijke interessante geschiedenis en biedt als beschermd natuurgebied ons veel natuurschoon.

Dwars door de heuvelrug werd de spoorlijn Utrecht-Arnhem aangelegd en hiervoor moest veel, heel veel graafwerk verricht worden. Dat graafwerk werd door tientallen mannen met de schep gedaan. En ook toen de trein al lang kon rijden gingen de graafwerkzaamheden gestaag door. Er was veel zand nodig voor de uitbreiding van het spoorwegnet. De Zanderij lag in het begin van de 20e eeuw vol met rails en ook nu nog zijn overblijfselen uit deze tijd terug te vinden.

Over deze boeiende geschiedenis is veel te vertellen tijdens de wandeling. Maar er is meer te zien in de Zanderij. We gaan via de “luie trap” naar het gebied waar zo veel gebeurd is en waar nu grote rust heerst. Ouderen onder ons kunnen zich mogelijk nog herinneren dat ze er gezwommen hebben. Nu kunnen wij hier genieten van de stilte die misschien nog wel extra benadrukt wordt door het geluid van de snelweg die langs dit unieke gebied loopt. De oeverplanten en bomen weerspiegelen in de grote plas waar we zwanen en futen kunnen bewonderen. Niet voor niets is de wandeling in oktober gepland; de ideale tijd om vele soorten paddenstoelen te bewonderen. Boleten, bovisten, amanieten en nog veel meer soorten kunnen wij verwachten. Uiteraard zullen ook de diverse boomsoorten onze aandacht vragen. De sportieve natuurvorsers onder ons kunnen ook de steile trap met meer dan honderdzestig treden op- en afgaan. De gids laat de trap lekker niet links maar rechts liggen.

De wandeling start om 10.00 uur zaterdagmorgen 3 oktober op de parkeerplaats aan de Bergweg in Maarn. Vanwege de nog steeds geldende Coronaregels wordt rekening gehouden met de 1,5 meter regel. Ook wordt u verzocht van tevoren te reserveren op de site van het Utrechts Landschap. Er is plaats voor 20 deelnemers. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden.

 • Voor

  Oud en Jong

 • Kosten

  Gratis

 • Locatie of vertrekpunt

  Parkeerplaats Bergweg Maarn

Reserveer deze activiteit

 • zaterdag 3 oktober om 10:00 Vol

Delen:

Share Share