Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Wandeling over Stameren en Hoog Moersbergen

Maatregelen rondom corona

Geleidelijk worden de activiteiten bij Utrechts Landschap weer opgestart. Per vrijwilligersgroep is er afgewogen wat er mogelijk is met inachtneming van de coronamaatregelen. In het activiteitenoverzicht staan alleen excursies en activiteiten die weer plaatsvinden. We vragen je vriendelijk om je van tevoren in te schrijven, zodat we weten wie er komen en we niet met teveel mensen bij elkaar komen. Houd 1,5 meter afstand, ook in de natuur!

Let op: vol = vol en afzeggingen kunnen in het weekend niet meer verwerkt worden door het secretariaat. Het secretariaat is alleen op werkdagen bereikbaar.

Wandeling over Stameren en Hoog Moersbergen

Wandelexcursie - zaterdag 31 oktober 2020

Wandeling over Stameren en Hoog Moersbergen.

Een wandeling op 31 oktober met een gids van Utrechts Landschap door heideveld, over heuvels en door herfstbossen. Kent u bijvoorbeeld het apenbosje? Dan woont u waarschijnlijk al behoorlijk lang in Doorn. De ”oude” Doornaars weten het apenbosje allemaal wel te vinden. Samen met de gids die u meeneemt over de twee landgoederen, Stameren en Hoog Moersbergen, gaat ook u het beroemde bosje zien en krijgt u een verhaal te horen over een mysterieus kasteeltje dat daar kort gestaan heeft. Ook de bijzondere bomen die we daar vinden krijgen de aandacht.

Wist u trouwens waarom de tamme kastanjes langzamerhand uit de bossen hier verdwijnen? En wist u dat de acacia eigenlijk robinia heet en waarom deze boom in deze bossen te vinden is? Kent u de vuilboom en waar deze vreemde naam vandaan komt? Was het u bekend dat er duizenden jaren geleden hier al mensen rondliepen en dat daar nu nog urnenvelden van te vinden zijn? En dan is er nog het verhaal over een prachtig huis dat ooit bovenop één van de hoogste heuvels van de Heuvelrug stond en dat gebouwd is toen alles nog hei en zand was. Tot op de dag van vandaag zijn er nog restanten van de tuinaanleg van toen terug te vinden.

Het is nu ook de mooiste tijd voor de paddenstoelen. Je kunt nooit van tevoren zeggen welke paddenstoelen we zullen vinden: heksenboleet, elfenbankje, doolhofzwam, berkenzwam of natuurlijk de vliegenzwam, bij iedereen bekend als de rood-met-witte-stippen paddenstoel. Wellicht zien we de hele grote tonderzwammen en de ieniemienie mycena’s. In ieder geval wordt u duidelijk waarom paddenstoelen zo belangrijk zijn en ook hoe bijzonder deze planten zijn. Of zijn het soms geen planten? Met een beetje geluk zien en horen wij de grote bonte specht of misschien wel de prachtige grote zwarte specht. In ieder geval klimmen wij naar de 46 meter hoge top van de Stamerberg. Daar hebben wij een prachtig uitzicht over een mooi heidegebied met her en der rododendrons die verraden dat wij op een landgoed lopen.

31 oktober om 10.00 uur starten wij deze wandeling vanaf de parkeerplaats 'Groene Entree Zanderij Maarn' aan de Bergweg in Maarn. De gids staat u daar al op te wachten. De wandeling is gratis maar u moet zich wel van tevoren via deze site van Utrechts Landschap aanmelden. Er kunnen, in verband met Corona, maximaal 20 wandelaars mee. De 1,5 mtr. afstandsregel wordt in acht genomen.

  • Voor

    Oud en Jong

  • Kosten

    Gratis

  • Locatie of vertrekpunt

    Parkeerplaats Groene Entree Zanderij Bergweg Maarn

Delen:

Share Share