Weekend van het Verdedigingserfgoed

Koningin Juliana op Soesterberg in 1949

75 jaar geleden werd in 1949 de NAVO opgericht. Nog steeds een actuele organisatie die een belangrijke rol gespeeld heeft in de wereld.  In Nederland zijn veel verdedigingsbouwwerken gemaakt in NAVO-verband. In het weekend van 20/21 april wordt er tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed bij stil gestaan door veel verdedigingsgebouwen open te stellen. Op Vliegbasis Soesterberg zijn zowel de Amerikaanse Commandobunker als de ondergrondse legering geopend.

De voormalige Vliegbasis Soesterberg is een belangrijke locatie in NAVO-verband geweest.  Tijdens de Koude Oorlog was dit een NAVO-basis. Veel gebouwen herinneren nog aan die tijd, zoals bunkers, shelters en munitieopslagen. Het meest iconische gebouw is de Amerikaanse Commandobunker. Hierin is een permanente expositie over de Koude Oorlog en de voormalige NAVO-basis Soesterberg opgenomen. Vlak daarbij ligt de ondergrondse legering, een plek waar 84 mensen gedurende drie weken tijdens een atoomoorlog zouden kunnen verblijven.

De gebouwen zijn goed bereikbaar per fiets. Per auto kan ook, dan moet er wel een stukje gelopen worden.

Praktische informatie

Datum

Zaterdag 20 april 2024

Zondag 21 april 2024

van 10.00 uur tot 16.00 uur

Locatie

Park Vliegbasis Soesterberg, te bereiken via verschillende toegangswegen zoals via de Hertenlaan in Den Dolder (navigeer op Elandlaan). De ingang van het park kun je vinden bij hek 4.

Eigen vervoer

Parkeren kan langs de Elandlaan in Den Dolder.

Toegang

Gratis

Duur

van 10.00 uur tot 16.00 uur

Toegankelijkheid

Park Vliegbasis Soesterberg is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Echter is dat niet voor alle (binnen)locaties vanwege trappen of smalle deuren.

Toilet aanwezig

Honden

Honden zijn verboden.