Word Beschermer
Header afbeelding

Alternatief Kerstboom De Bilt

Duurzame kerstboom

Sinds jaar en dag staat er op de kruising Soesdijkseweg Zuid – De Holle Bilt tijdens de donkere dagen voor kerst een immense kerstboom. Op zichzelf prachtig om te zien maar… er kleven wel een paar nadelen aan. Voor slechts een paar weken van glorie sneuvelt er een prachtige boom die anders nog jarenlang zou kunnen doorgroeien. Het zagen, verslepen, plaatsen, optuigen en uiteindelijk ‘vernietigen’ kost onevenredig veel CO2 uitstoot. Weinig duurzaam dus. Niet geheel onbelangrijk, het kost ook nog behoorlijk wat - ‘natuur’ geld - dat we prima kunnen inzetten voor duurzamere doelen.

Lang verhaal kort, we plaatsen dit jaar geen kerstboom meer. Oplettende bezoekers van Beerschoten zullen zeggen: ‘er staan ook twee kleine kerstboompjes bij Paviljoen Beerschoten.’ Klopt. Dit zijn bio boompjes van de Groene Kans uit Groenekan. Deze boompjes gaan na de kerst daar weer terug de grond in. Duurzaam, bio en lokaal, wat willen we nog meer. Overigens is de meest duurzame kerstboom natuurlijk geen kerstboom!

Toch wil ik mijn mede dorpsgenoten niet geheel in de kou laten staan. Ik ben op zoek naar een duurzame kerstboom maar dan ludiek. Zelf denk ik er aan om een plaatselijke kunstenaar, van afval-hout, een demonteerbare kerstboom te laten ontwikkelen. Zodoende blijft de CO2 opgeslagen in dit hout en kunnen we nog jarenlang genieten van het lichtpuntje bij binnenkomst van De Bilt.

Mogelijk zijn er onder jullie nog mensen die een veel beter idee hebben. Laat het me weten. Onder de inzenders wordt door de boswachtersvergadering het meest ludieke en klimaatneutrale idee beloont met een leuke prijs én betrokkenheid bij de uitvoering. Mag ik van jullie vernemen?

Rest mij nog u een zalig kerstfeest te wensen!

Uw boswachter,
Joris Hellevoort
Utrechts Landschap

Voorwaarden

Omdat wij op zoek zijn naar een mooi en duurzaam alternatief voor de kerstboom zijn er enkele eisen opgesteld waar de suggesties aan moeten voldoen:

Het kunstwerk moet:

  • op de zelfde plek kunnen staan als de kerstboom
  • demonteerbaar zijn, zodat het gedurende het jaar opgeslagen kan worden
  • meerdere jaren te gebruiken zijn (of makkelijk te herproduceren)
  • zoveel mogelijk gemaakt zijn van natuurlijke materialen
  • zoveel mogelijk klimaatneutraal en circulair zijn (bijvoorbeeld door gebruik van sloophout)
  • betaalbaar zijn