Word Beschermer

Restauratie hertenbeelden Zeisterbos

Restauratie hertenbeelden Zeisterbos

HOERA!! We hebben ons streefbedrag van €16.500,- ruim gehaald. Daar zijn we natuurlijk heel trots op en blij mee! Met dit startbedrag kunnen we de twee hertenbeelden restaureren. Het project gaat definitief door. Hartelijk dank!

Heeft u een donatie gedaan? U kunt uw bijpassende tegenprestatie in het najaar 2016 verwachten. U wordt uitgenodigd bij de onthulling van de hertenbeelden en ontvangt daar o.a. uw knuffelhert. Heeft u alleen uw mailadres achtergelaten via voorjebuurt.nl en nog geen bedankmail ontvangen? Geef dan uw contactgegevens nogmaals aan ons door via info@utrechtslandschap.nl

U kunt ons nog steeds steunen met een donatie voor bijvoorbeeld de cementrustieke rotspartij, de herinrichting van de omgeving of een duurzaam informatiepaneel. In totaal is € 75.000 nodig.

HET PROJECT:

Ontdekking in het Zeisterbos
Soms doe je een ontdekking, waar je hart even van stil blijft staan. Niemand wist eigenlijk nog van het bestaan van deze twee prachtige kunstwerken. Overwoekerd door struiken en onkruid. Vergeten. Aangetast door tientallen jaren blootstelling aan de natuur. Helemaal begroeid met mos en algen. Twee schitterende, levensgrote zinken edelherten, bijna 200 jaar geleden gemaakt door een Zeister kunstenaar Ludwig Wilhelm Schütz.

De restauratie kan niet langer wachten
Ze liggen zo dicht bij huis, in het Zeisterbos, vlakbij de boswachterswoning. Een unicum dat behouden moet blijven. De staat van de kunstwerken is alarmerend. Ze zijn hard toe aan restauratie. En we moeten snel ingrijpen, anders gaan ze verloren. De restauratie kost veel geld. Gelukkig hebben we van een aantal fondsen en de gemeente Zeist al toezeggingen binnen en kunnen we nu al ruim de helft van de restauratiekosten van de rotspartij waar de beelden op liggen betalen.
De Zeister gemeentelijk archivaris Pierre Rhoen: ‘Met dit kunstwerk wordt een prachtig stuk historie uit een belangrijke periode weer zichtbaar; terecht, dat Utrechts Landschap de dieren gaat restaureren’.

Dick-Jeukens-2749-14  Dick-Jeukens-2749-2

Grote historische waarde
De hertenbeelden zijn in 1834 gemaakt door de Koninklijke Fabriek van Gegoten Zink- en Bronswerken. In 1851 stonden de beelden op de wereldtentoonstelling in Londen. Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw staan ze voor de boswachterswoning in het Zeisterbos. Daar zijn ze in de loop der jaren overwoekerd door planten en bijna onzichtbaar geworden. Utrechts Landschap wil de historische beelden nu snel in ere herstellen en restaureren voordat het te laat is. De gemeente Zeist is hier enthousiast over, steunt het project en gaat de beeldengroep voordragen als gemeentelijk monument.

Kosten
De totale kosten voor het gehele project bedragen € 75.000 waarvan het restaureren van de hertenbeelden €16.500 kost. De verdeling in financiering als volgt opgebouwd:

  • herstellen van de cementrustieke rotsen waarop de herten liggen (financiering via fondsen en subsidies);
  • restauratie van de hertenbeelden (gefinancierd via crowdfunding);
  • herinrichting van de omgeving zodat de beelden prachtig tot hun recht komen (financiering Utrechts Landschap).

Met een gift van € 705030415,- bent u verzekerd van een uitnodiging voor de feestelijke onthulling van de beelden. En voor € 50,- krijgt u zo een leuk knuffelhert cadeau (20 cm). Helpt u mee? Hartelijk dank voor uw steun.

IMG_6420

Joris Hellevoort Boswachter Utrechts Landschap

Ja, ik doneer online

Bijlagen:

Meer over de geschiedenis van de hertengroep (pdf) – door stadsarchivaris dhr. P. Rhoen

Artikel Telegraaf 16 maart 2016 – herten uit het groen

Algemeen Dagblad 16 maart 2016 – herten weer zichtbaar

Foto's restauratie hertengroep (gemaakt door De Essentie)

Nieuws restauratie hertengroep