Word Beschermer
Header afbeelding

Gids in natuur of erfgoed

Gids in natuur of erfgoed

Utrechts Landschap organiseert begeleide excursies door natuurgebieden en in erfgoed zoals molens en op Park Vliegbasis Soesterberg en Steenfabriek de Bosscherwaarden. Vrijwel al deze activiteiten worden uitgevoerd door vrijwilligers. Alle teams worden aangestuurd door commissies, eveneens bestaande uit vrijwilligers. De meeste teams bieden excursies voor algemeen publiek aan, vooral in het weekend, en daarnaast excursies op aanvraag, vooral op doordeweekse dagen.

Door onder andere groei van het aantal activiteiten is op diverse locaties plaats voor nieuwe gidsen.

Het gaat om: 

  • het gidsenteam van Steenfabriek de Bosscherwaarden (Wijk bij Duurstede): dit team zoekt gidsen voor de reguliere excursies op woensdag en zaterdag en op andere dagen voor groepsexcursies op aanvraag. Onderwerp van de excursies is de historie van de steenfabriek.
  • het gidsenteam Stoutenburg/Bloeidaal (omgeving Amersfoort); dit team zoekt versterking voor de reguliere (natuur)excursies op zondagmiddag.
  • het gidsenteam van de Blauwe Kamer (omgeving Rhenen); dit team heeft vooral behoefte aan gidsen die excursies op aanvraag kunnen begeleiden. Gidsen geven (natuur)excursies naar keuze in de Blauwe Kamer, op de Laarsenberg, op de Grebbeberg en/of op Plantage Willem III;
  • het gidsenteam van Kasteel Loenersloot (Loenersloot):dit team zoekt gidsen voor rondleidingen op het kasteel op vrijdag en zaterdag en/of voor rondleidingen in het park op zaterdagen. Dit kunnen excursies zijn voor algemeen publiek en groepsexcursies op aanvraag. Onderwerp van de excursies is de historie van het kasteel en haar bewoners en de inrichting. Bij de parkexcursies gaat de aandacht uit naar de bijzondere aanleg van het park en de natuurwaarde ervan.

Voor alle teams geldt dat een opleiding wordt aangeboden en begeleiding in de praktijk. Zelfstudie is nodig. Daarnaast kan in mei aan een cursus excursievaardigheden worden deelgenomen.  

Wij zoeken vrijwilligers:

  • met goede communicatieve vaardigheden;
  • die affiniteit hebben met Utrechts Landschap;
  • die affiniteit hebben met de natuur en/of  erfgoed;
  • die excursievaardigheden bezitten dan wel bereid zijn hiervoor een opleiding te volgen;
  • die bereid zijn kennis te verwerven over de natuur(ontwikkeling) van het gebied of de historie van het betreffende erfgoed;
  • die de bereidheid zijn de verworven kennis actueel te houden via ‘training on the job’ en door het bijwonen van algemene en specifieke informatie- en trainingsbijeenkomsten van  Utrechts Landschap.

Tijdsinvestering: 

varieert per locatie

Heb je belangstelling voor een van de functies of wil je er meer over weten? Neem dan contact op met vrijwilligerscoördinator Irene van den Broek, e-mail: i.vandenbroek@utrechtslandschap.nl,  telefoon: 06-82308767 of vul het aanmeldformulier in.