Word Beschermer

Runderen op Sandwijck krijgen informatiepaneel

paneel Sandwijck opening.jpgdinsdag 21 juni 2016

Utrechts Landschap heeft een informatiepaneel geplaatst bij de brandrode runderen op landgoed Sandwijck in De Bilt. De eigenaren van de runderen, Martine Wismeijer en Dirk-Jan Stelling van Landwinkel De Hooierij hebben het paneel afgelopen vrijdag onthuld.

Het brandrode rund is een oud-Hollands koeienras dat perfect past in het landschap van een historische buitenplaats. Boswachter Joris Hellevoort van Utrechts Landschap: ‘De runderen spelen een belangrijke rol in het beheer van de graslanden van Sandwijck. Ze grazen op de weidepercelen rondom het kapelletje. De andere graslanden op het landgoed worden jaarlijks gemaaid en gehooid. Het hooi dat daar vrijkomt, voeren we ’s winters aan de runderen die dan op stal staan. Dit afwisselende beheer levert prachtige bloemrijke hooilanden op.’

De dieren zijn eigendom van de maatschap Wismeijer-Stelling. Hun boerderij en landwinkel staat aan de Universiteitsweg in De Bilt. De komst van de runderen is gesponsord door een aantal particulieren die zijn aangesloten bij de Werkgroep Sandwijck. In ruil voor de sponsorbijdrage zijn afspraken gemaakt over hoe met de runderen wordt omgegaan. Zo behouden zij hun horens en mogen de koeien ouder worden dan in de moderne veehouderij gebruikelijk is.

Wandelen op Sandwijck

Sandwijck is een weelderig landgoed vol imposante bomen, bloemrijke weilanden en waterpartijen. Op het kleine landgoed voort de natuur de boventoon. Het vormt de enige verbindende schakel tussen het Kromme Rijngebied en de Utrechtse Heuvelrug. U kunt op het landgoed een wandeling maken van 2 km. Kijk voor meer informatie op www.utrechtslandschap.nl/sandwijck.

« Terug

Delen:

Share Share