Word Beschermer
Header afbeelding

Verstopte biodiversiteit op landgoed Bornia

Kortmossensteppe.jpgdonderdag 02 maart 2017

Natuur op de Utrechtse Heuvelrug wordt getypeerd door de voedselarme zandbodems. Iedereen kent het karakteristieke bos met grove dennen en enkele berken of eiken. Op enkele plaatsen groeit wat blauwe bosbes of pijpenstrootje. Naast het bos is er heide of stuifzand te vinden. Prachtige plaatjes, hoewel ze niet bekend staan om hun biodiversiteit.

Toch is op sommige plekken meer biodiversiteit te ontdekken dan je in eerste instantie doet vermoeden. Op landgoed Bornia bijvoorbeeld, waar van oudsher stuifzand en heide voorkomen. Bodemontwikkeling heeft er nauwelijks plaatsgevonden. Daardoor groeien er vrijwel geen vaatplanten, maar wel veel mossen en kortmossen. Juist hier is een bijzondere variatie aan soorten te vinden.

Mossen en korstmossen vallen niet zo snel op. Alleen in de laatste wintermaanden springen ze in het oog, wanneer de ‘bloeiende korstmossensteppes’ rood kleuren. Mossen en kortmossen zijn echter geen vaatplanten en hebben geen bloeiwijze. Ze verspreiden zich met sporen. Deze sporen worden zichtbaar in de vorm van steeltjes, die bij sommige soorten opvallend rood kleuren. Vooral langs de randen van de droge stuifzandgebieden is dit tijdens het vroege voorjaar een zichtbaar fenomeen.

Voor enkele weken wordt aan het einde van de winter de biodiversiteit op deze zandgronden zichtbaar. Op de kortmossensteppes kun je dan genieten van soorten als wollig korrelloof en zomersneeuw. De rijkste plekken zijn het Kortmossen-Dennenbos. Hier zijn ook veel paddenstoelen te vinden, zoals stekelzwammen en russula’s.

Utrechts Landschap beheert natuur op landgoed Bornia zodanig, dat dit soort unieke natuur kan blijven bestaan. Meer informatie over ons beheer en de kortmossenvegetaties van landgoed Bornia, is te vinden in het beheerplan.

De heer Muntjewerff stuurde bovenstaande kopfoto na een wandeling op Bornia. Prachtige rode moskleuren, badend in het winterzonnetje.

Rood bekermos (Cladonia coccifera)

 

« Terug

Delen:

Share Share