Word Beschermer

Handhaving fietsers Buitenplaatsen Driebergseweg

De Breul.jpg

De buitenplaatsen aan de Driebergseweg zijn een belangrijk wandelgebied in de omgeving Zeist. Utrechts Landschap heeft daarom de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan renovatie en onderhoud van de buitenplaatsen. Helaas komt het regelmatig voor dat de wandelpaden kapot gereden worden door fietsers terwijl het niet toegestaan is om op de buitenplaatsen te fietsen. Utrechts Landschap gaat fietsers daarom informeren over de nadelige effecten van fietsen op de buitenplaatsen. Uiteindelijk zal er ook handhaving plaatsvinden waar nodig.

Schade door fietsers op herstelde buitenplaatsen
De wandelpaden op de buitenplaatsen zijn onverhard. Door het fietsen op deze paden gaan ze snel kapot, waardoor deze steeds weer hersteld moeten worden. Het herstellen van de paden kost onnodig veel tijd, energie en geld. Dat gaat niet samen met het herstellen en actief beheren van de buitenplaatsen als waardevol cultuurerfgoed en wandelgebied.

Wandelgebied voor omgeving Zeist
De buitenplaatsen aan de Driebergseweg zijn onderdeel van de Stichtse Lustwarande. Buitenplaatsen die beheerd worden door Utrechts Landschap zijn onder andere De Breul, Hoog Beek en Royen, Schoonoord, Heerewegen en Pavia. Ze zijn aangelegd in de 19e eeuw en bestaan uit rijksmonumenten en cultuurerfgoed. Wandelaars maken veelvuldig gebruik van de buitenplaatsen om er te ontspannen en te genieten van de parkaanleg in al zijn schoonheid. Vooral omdat het zo dicht tegen Zeist aan ligt, zijn de gebieden waardevol vanwege de rust, natuur en ruimte.

Handhaving op wildfietsers
Utrechts Landschap is verplicht om natuur en cultureel erfgoed te beschermen. Er is daarom veel tijd gestoken in renovatie en beheer van de buitenplaatsen aan de Driebergseweg. Om te voorkomen dat fietsers de paden in de toekomst verder stuk rijden, en om de rust te bewaren voor wandelaars op de buitenplaatsen, roept Utrechts Landschap fietsers op om voortaan gebruik te maken van de officiële fietspaden. Wandel- en fietspaden zijn in de omgeving veelvuldig aanwezig en duidelijk aangegeven. Ook zal het toezicht op de buitenplaatsen opgeschroefd worden. Fietsers die zich niet aan de voorschriften houden, riskeren een bekeuring.

Op de kaart hieronder staan de buitenplaatsen aan de driebergseweg aangegeven. De rode stipellijnen geven de officiële fietspaden aan.

« Terug

Delen:

Share Share