Word Beschermer

Werk aan het hoornwerk

werk aan hoornwerk 20.jpg

Het hoornwerk onderaan de Grebbeberg bij Rhenen – deel van de voormalige Grebbelinie – wordt grotendeels hersteld. Dit voor Nederland belangrijke militair historische erfgoed speelde een sleutelrol in de Slag om de Grebbelinie. Op 10 mei 1940 viel Duitsland ons land binnen. Gedurende drie volle dagen werd hevig gevochten om de cruciale doorgang naar West-Nederland. Een slag die door het Nederlandse leger jammerlijk werd verloren, met aan Nederlandse zijde 420 doden en aan Duitse zijde circa 250 doden.

Het hoornwerk kent bastions en tenailles – dat zijn zigzaggende wallen. In 2014 is reeds een deel van het Hoornwerk (aan de kant van de Blauwe Kamer) vrijgemaakt. Het verleden is daarmee beter zichtbaar geworden voor het publiek. Door het Waterschap Vallei en Veluwe is toen de Grebbesluis hersteld en is een informatiepaneel geplaatst.

Werkzaamheden 2017

De eerder afgegraven wallen van het hoornwerk worden geaccentueerd waardoor de imposante structuur van het verdedigingswerk goed herkenbaar wordt. Langs de provinciale weg wordt een coupure aangelegd, op een visueel aantrekkelijke en herkenbare wijze zoals op meerdere plekken langs de Grebbelinie gedaan is. Hij wordt opgebouwd uit juten zakken gevuld met beton. Er wordt een wandelpad over het hoornwerk aangelegd en er komt een informatiepaneel.

Het project is onderdeel van het Grebbelinieproject van de provincie Utrecht. De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de provincie Utrecht, gemeente Rhenen en Waterschap Vallei & Veluwe.

« Terug

Delen:

Share Share