Word Beschermer
Header afbeelding

Meer informatie Eendenkooi Maarssenbroek

IMG_6642.JPGvrijdag 07 april 2017

Utrechts Landschap heeft deze week een informatiepaneel geplaatst in het natuurgebied Eendenkooi Kooilust bij Maarssenbroek. De voormalige eendenkooi is een bijzonder stukje natuur dat midden tussen de bebouwing ligt. Utrechts Landschap wil de bezoekers van het gebied via het paneel informeren over de rijke natuur en geschiedenis van het gebied.

Kooilust is tot halverwege de vorige eeuw in gebruik geweest als eendenkooi. Nadat de laatste kooiker was vertrokken, heeft de natuur in en rondom de kooi een spontane ontwikkeling ondergaan. Er heeft zich een gevarieerd bos ontwikkeld met boomsoorten als es, wilg, els, eik en populier. Daaronder groeit hulst, wilde lijsterbes, gewone vlier, meerdere wilgensoorten, brede stekelvaren, groot springzaad en langs de waterkant gele lis.
Het waterrijke bos biedt leefruimte aan vogels als de winterkoning, ijsvogel, fitis, buizerd en koolmees. Ook de gewone pad voelt zich er thuis. Utrechts Landschap is sinds 2000 eigenaar en beheerder van Kooilust. Een groep enthousiaste vrijwilligers van Utrechts Landschap is sinds 2012 wekelijks actief in het onderhoud van het natuurgebied. 

Eendenkooi
Eendenkooien werden gebruikt voor het vangen van wilde eenden voor consumptie. De eenden op de kooiplas werden door een kooikerhondje in de steeds smaller wordende pijp gelokt. Vervolgens joeg de kooiker ze de pijp verder in. Aan het einde kwamen ze in het vanghokje terecht. De kooiker liet het vanghokje dichtvallen en de eenden zaten gevangen.
De eerste melding van de eendenkooi op deze plek dateert uit 1778. De kooi was onderdeel van een hofstede, die de naam Kooilust kreeg na het ontwikkelen van de eendenkooi. Kooilust begon met drie vangpijpen, maar rond 1832 had de kooi vier vangpijpen.

De Eendenkooi Maarssenbroek is een bijzonder gebied waar aangenaam gewandeld kan worden.https://www.utrechtslandschap.nl/natuurgebieden/eendenkooi-kooilust/praktische-informatie

« Terug

Delen:

Share Share