Word Beschermer
Header afbeelding

Herstelde broeihopen voor ringslangen

20170504_113449[1].jpgdonderdag 04 mei 2017

De ringslang is inmiddels één van de vaste bewoners in veel natuurgebieden van Utrechts Landschap. Vooral in de nattere terreinen is deze watergebonden en grootste inheemse slang van Nederland aan te treffen. Om eieren te kunnen leggen zijn ze afhankelijk van warme en broeiende plekken. Daarvoor zijn in de natuurgebieden speciale broeihopen aangelegd. Vrijwilligers van Utrechts Landschap hielpen de afgelopen weken bij het onderhoud van deze broeihopen. 

De samenstelling van een broeihoop moet zorgvuldig opgebouwd zijn uit mest, takken en organisch materiaal. In een goede broeihoop blijft het vochtig en is een constante temperatuur van 25 tot 30 graden aanwezig. In de maanden juni en juli kunnen de ringslangen hierin tot wel 40 eieren afzetten. De broeihoop doet de rest van het werk. Na ongeveer 10 weken komen de eieren uit.

In veel natuurgebieden van Utrechts Landschap zijn dergelijke broeihopen aangelegd. Ze liggen vaak op rustige plekken zodat er geen verstoring plaatsvindt. Omdat de broeihopen langzaam inzakken en begroeid raken, moeten ze ongeveer om de twee jaar hersteld worden. Op Park Vliegbasis Soesterberg werd deze week zo'n broeihoop hersteld met behulp van vrijwilligers. Bij dit soort beheer is een zorgvuldige aanpak belangrijk. De oude broeihoop wordt gecontroleerd op ringslangen en oude eieren. Daarna wordt de broeihoop met de hand laag voor laag weer opgebouwd.

Mede dankzij deze inzet van vrijwilligers en doelgericht natuurbeheer gaat het erg goed met de ringslang in de natuurgebieden van Utrechts Landschap. Onder andere op landgoederen zoals de Niënhof, Sandwijck en Oostbroek zijn ringslangen tijdens zonnige dagen gemakkelijk aan te treffen. Hoewel ringslangen niet gevaarlijk zijn, is het beter om altijd afstand te houden en de dieren niet te verstoren.

« Terug

Delen:

Share Share