Word Beschermer

Excursies langs meest bijzondere plekken op Park Vliegbasis Soesterberg

vliegbasis embeddedart2.jpg

Park Vliegbasis Soesterberg is een van de bijzonderste natuurgebieden in de provincie Utrecht. Momenteel gebeurt er van alles op de voormalige vliegbasis. Tussen de oude straaljagerhangers broeden haviken. Varens springen uit de grond. Tapuiten broeden in opgestapelde steenhopen naast de landingsbaan. Zandbijen vliegen af en aan op open zandplekken waar vroeger bunkers hebben gestaan. Het unieke ensemble van dit natuurgebied vormt een groot succes voor de fietsexcursies die er plaatsvinden.

Op ontdekking
Park Vliegbasis Soesterberg valt voor een groot deel zelf te ontdekken. Het shelterpark is lopend en via de fiets te betreden. Over het munitiepark ligt een uitgestippelde wandelroute. Andere gedeeltes zijn rustgebied voor flora en fauna. Dankzij deze rustgebieden hebben ook dassen, ringslangen en de veldleeuwerik een plekje gevonden op de voormalige vliegbasis. Vooral voor veldleeuweriken is Park Vliegbasis Soesterberg een belangrijk broedgebied geworden in Nederland. Er broeden meer dan 200 paartjes op de graslanden langs de oude landingsbanen.

Fietsexcursies
De meest bijzondere plekjes op Park Vliegbasis Soesterberg zijn te ontdekken tijdens een van de fietsexcursies. Deze worden gegeven door vrijwilligers van Utrechts Landschap. Zij laten alle hoogtepunten van de voormalige vliegbasis zien. De aankomende tijd is de veelzijdige en ontluikende natuur hierbij een waar spektakel. Tijdens de fietsexcursies valt een greep te ontdekken van de vele vogelsoorten, reeën en 600 plantensoorten die er voorkomen. Ook wordt er aandacht gegeven aan het militair erfgoed wat er nog te vinden is, zoals bunkers, straaljagerhangers en de oude landingsbanen. De excursiekalender is hier te vinden.

« Terug

Delen:

Share Share