Word Beschermer

Fietsexcursie Park Vliegbasis Soesterberg langs reeën

Ree PVS (5).JPG

Park Vliegbasis Soesterberg is een van de bijzonderste natuurgebieden in de provincie Utrecht. Het natuurgebied bruist van het leven. Waar voorheen straaljagers vlogen, vliegen nu tapuiten, veldleeuweriken en paapjes. Slangenkruid en muurpeper sieren de wegranden. Momenteel verdedigen jonge reeën luidruchtig hun territorium op deze voormalige vliegbasis. Tijdens de fietsexcursies van Utrechts Landschap zijn al deze bijzonderheden te bezichtigen. 

Rust voor reeën
Op Park Vliegbasis Soesterberg is een gedeelte zelf te ontdekken en een ander deel bestemd als rustgebied voor de dieren. Hier groeien kwetsbare planten, kunnen vogels ongestoord broeden en hebben dieren de rust die zij nodig hebben. In de rustgebieden hebben veel reeén hun vaste woonplaats. Nu de winter voorbij is, heeft elke ree zijn eigen plekje weer opgezocht. Vooral de mannetjes (bokken) verdidigen dit territorium tegen indringers. Dat gebeurd vaak met wild gedrag waarbij de reebokken hard kunnen blaffen.

Landingsbaan voor vogels
Langs de oude landingsbanen liggen goed ontwikkelde schrale graslanden waar veel kruiden in groeien. Daar komen veel insecten op af die een lekkere maaltijd vormen voor vogels. Onder andere de veldleeuwerik, tapuit, het paapje en de roodborsttapuit komen hier voor. Langs de randen van de landingsbaan vindt uitspoeling plaats waardoor er het opvallende blauwe slangenkruid en de heldergele muurpeper kunnen groeien. Alsof het landingslichten zijn voor de vogels, hebben deze planten een kenmerkend plekje geworven op de voormalige vliegbasis.

Fietsexcursies
Al deze bijzonderheden van Park Vliegbasis Soesterberg zijn te ontdekken tijdens een van de fietsexcursies. Deze worden gegeven door vrijwilligers van Utrechts Landschap. Zij laten alle hoogtepunten van de voormalige vliegbasis zien. Tijdens de fietsexcursies valt een greep te ontdekken van de vele vogelsoorten, reeën en 600 plantensoorten die er voorkomen. Ook wordt er aandacht gegeven aan het militair erfgoed wat er nog te vinden is, zoals bunkers, straaljagerhangers en de oude landingsbanen. Op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli zijn de eerst volgende excursies

« Terug

Delen:

Share Share