Word Beschermer
Header afbeelding

Plantage Willem III in de bloei

oranje havikskruid PWIII.jpgdonderdag 03 augustus 2017

Op Plantage Willem III is dit jaar een uitzonderlijk mooie plantenrijkdom te bewonderen. In het natuurgebied bloeien kruiden als vlasbekje, wilde marjolein, sint-janskruid en zandblauwtje. Veel insecten maken daar gretig gebruik van. Verschillende wilde bijen, zweefvliegen en vlinders, zoals de kleine vuurvlinder en het icarusblauwtje, snoepen van de nectar van deze kruiden.

Op de Plantage Willem III zijn veel kruidenrijke graslanden te vinden. Niet alleen de damherten en grote grazers zijn hier een spektakel om te zien. Vooral de gekleurde kruidenrijkdom is hier in de zomer te bewonderen. Op de zandige bodem groeien soorten als gewoon duizendblad, jacobskruiskruid, hazenpootje en oranje havikskruid. Afwisselend komen er ook plekken voor met wat meer lemige bodems. Daar kunnen dan andere planten groeien zoals wilde peen, gewone margriet en gewone agrimonie.

Het beheer van Utrechts Landschap is erop gericht om deze open vegetaties te behouden op Plantage Willem III. Dat gebeurt door jaarrondbegrazing van galloways en koniks. Ook wordt er gericht een gescheperde schaapskudde ingezet en wordt er op enkele locaties aanvullend gemaaid. De damherten die in het gebied leven helpen daar dan ook nog een handje bij.

Meer weten over Plantage Willem III? Bekijk dan eens het beheerplan.

Kopafbeelding: oranje havikskruid op Plantage Willem III
Afbeelding onderaan: kleine vuurvlinder op Plantage Willem III

« Terug

Delen:

Share Share