Word Beschermer

Bosdunning Plantage Willem III

zaagmachine zeisterbos2.jpg

Op Plantage Willem III en de Remmerdense Heide is gestart met het voorbereiden van een bosdunning die komend najaar en in de winter gaat plaatsvinden. De bosdunning moet ervoor zorgen dat blijvende bomen, dier- en vogelsoorten meer groei- en leefruimte krijgen. 

Meer variatie in het bos
De dunning is erop gericht om de variatie van het bos te vergroten. Zo krijgen eiken en berken meer ruimte om uit te groeien tot grote, dikke bomen. Hier en daar worden open plekken gemaakt ten behoeve van verjonging.

Inheemse soorten
Voorafgaand aan de dunning wordt Amerikaanse vogelkers afgezet. Hierdoor krijgen inheemse soorten meer ruimte en kan de inheemse struiklaag beter tot ontwikkeling komen. Inheemse soorten herbergen meer verschillende insecten en zijn daarom belangrijk voor een hogere biodiversiteit.

Dood hout
Tijdens de dunning zullen een aantal bomen geringd worden. Deze bomen zullen dan sterven wat voor meer dood hout in het bos zorgt. In dood hout leven veel verschillende insecten. Vogels zoals de boomklever en specht profiteren hier van.

Werkzaamheden
Vanaf augustus zullen boswachters van Utrechts Landschap starten met het blessen van de bomen. Dat betekent dat er in het bos gekeken wordt welke bomen verwijderd gaan worden. Deze bomen krijgen een bles (verfstreep). 

Ook wordt er een inventarisatie gemaakt van flora, fauna en archeologische elementen. Hierbij worden bijvoorbeeld nestbomen, burchten, mierenhopen en grafheuvels aangegeven in het terrein om deze te ontzien tijdens de werkzaamheden.

Vanaf het najaar zal er gestart worden met de daadwerkelijke zaagwerkzaamheden. Hierbij wordt gewerkt volgens de gedragscode bosbeheer. Tijdens de werkzaamheden worden speciale oogstmachines gebruikt die ervoor gemaakt zijn om met zo min mogelijk belasting voor de bodem de bomen te kunnen vellen. Wandelpaden worden zoveel mogelijk vermeden. Desondanks kan het toch gebeuren dat bezoekers van het natuurgebied hinder ondervinden van de werkzaamheden. Wij vragen uw begrip voor het ongemak. Eventuele schade die veroorzaakt wordt aan bodem en paden, wordt na de werkzaamheden zo snel mogelijk hersteld.

Eigen hout
Geschikte bomen die door de dunning vrijkomen leveren goed hout dat gebruikt wordt in onze eigen timmerwerkplaats. Dit hout wordt gebruikt voor het herstellen van onze molens en ander cultureel erfgoed wat in ons beheer is.

Meer weten over het beheer op Plantage Willem III? Bekijk dan ook eens het beheerplan


Kaart van Plantage Willem III met daarop de bosdunning aangegeven van 2017-2018 (groene vlakken). 

« Terug

Delen:

Share Share