Word Beschermer

Biltse Rading krijgt twee ecotunnels

bunzing.jpgvrijdag 29 september 2017

Er komen twee ecopassages aan de oostkant van de stad Utrecht in het gebied tussen de A27 en de bebouwde kom van De Bilt: één passage komt onder de Utrechtseweg N237, ter hoogte van het verdedigingswerk Griftenstein. De andere passage komt onder de Biltse Rading. De ecopassages vormen een afronding van een groot aantal natuurmaatregelen dat is uitgevoerd tussen het Kromme - Rijngebied, Voorveldse Polder en het Noorderpark. Hiermee worden de laatste infrastructurele knelpunten voor een goede verbinding opgelost.

Voor beide tunnels wordt in de komende periode een definitief ontwerp uitgewerkt, waarna de tunnels gezamenlijk worden aanbesteed. Bij de aanleg zijn provincie Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente De Bilt en Utrechts Landschap betrokken.

Samen met de natuurinrichting van de Voorveldse Polder is er straks een ecologische verbindingszone van zeker 15 kilometer tot stand gebracht voor diverse soorten zoals de das, ringslang en kleine marterachtigen en incidenteel het ree. Zo dicht bij de stad is er ook voor de wandelaar en fietser straks veel te zien en te beleven in de natuur. De ecotunnels worden 1.75 m hoog en 3 meter breed. De maatvoering van deze tunnels zorgt voor voldoende lichtinval zodat een groot aantal diersoorten de passages kan gebruiken.

Nieuwe Hollandsche Waterlinie

De beide passages worden aangelegd binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingslinie is genomineerd als UNESCO-Werelderfgoed. Bij de realisatie van de ecotunnels worden waterlinie-elementen zoals tankvallen en voormalige tankversperringen weer zichtbaar gemaakt. Door te kiezen voor ecotunnels behouden ook de zogenaamde innundatiegebieden (gebieden die ter verdediging onder water konden worden gezet) rondom de Biltse Rading hun openheid.

Betrokken partijen

De betrokken partijen hebben (aanzienlijk) geïnvesteerd in het herstel van de ecologische verbindingen en inrichting van aangrenzende gebieden. De partijen dragen financieel bij, of door inbreng van gronden of beheer. Zowel de ecologische verbindingen, als de bescherming van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn belangrijke ambities die door de gezamenlijke partijen worden onderschreven.

« Terug

Delen:

Share Share