Word Beschermer
Header afbeelding

Steun voor molenaarsambacht

GeesinaMolenaarsinoverlegIMG_5900.jpgvrijdag 08 december 2017

Het molenaarsambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Dat werd donderdag 7 december bekend. Nederlandse molenaars waren in Zuid Korea aanwezig tijdens de vergadering van het UNESCO-verdrag, om de inschrijving in ontvangst te nemen.

Deze erkenning is enorm van belang voor het behoud van de Oud Hollandse beroepen. Bij Utrechts Landschap houden zo’n 40 vrijwillig molenaars onze molens in de provincie draaiende. Achter het beroep schuilt zoveel geschiedenis, dat verdient een plekje. Onder andere Het Gilde van Vrijwillige molenaars heeft een belangrijke rol gespeelt in het voordragen van de ambacht. Zij maken zich ernstig zorgen over het molenaarsambacht, dat het zal uitsterven door de toenemende vergrijzing.

De overheid steunt het behoud van de oud Hollandse beroepen ook en stelt voor om met een programma op te zetten de oude ambachten in trek te houden. Dit is niet alleen voor het molenaarsambacht, maar ook voor schaapsherders, rietsnijders of scheepsbouwers.

Schaapsherders spelen in gebieden van Utrechts Landschap ook een erg belangrijke rol. Zo kan er op een milieuvriendelijke en ecologisch verantwoorde manier precisiewerk geleverd worden die in sommige gebieden gewenst is. Heidevelden, bosranden en schrale natuurgebieden profiteren hiervan.

Heeft u interesse om het molenaarsberoep te leren? Dan kunt u zich melden bij Utrechts Landschap of het Gilde van Vrijwillige Molenaars: http://www.vrijwilligemolenaars.nl/

« Terug

Delen:

Share Share