Word Beschermer
Header afbeelding

Restauratie molen Geesina in april klaar

Molen geesina restauratie- foto PaulV.jpgvrijdag 22 december 2017

Utrechts Landschap is ver gevorderd met de restauratie van Molen Geesina in Groenekan. Het opnieuw opmetselen van de stenen romp is klaar en in het voorjaar wordt de stelling hersteld en krijgt de molen nog een schilderbeurt. Naar verwachting kan vanaf april 2018 weer volop worden gedraaid en gemalen op de molen.

Korenmolen Geesina in Groenekan (1853) is sinds 2005 in handen van de Stichting De Utrechtse Molens en wordt beheerd door Utrechts Landschap. In 2011 is de molen fors gerestaureerd waarbij het wiekenkruis, de kap en de zoldervloeren zijn hersteld. In 2017 is de tweede fase van de restauratie uitgevoerd: het metselwerk van de molenromp. Het metselwerk vertoonde scheuren en op sommige plekken was de samenhang van het metselwerk verdwenen en hingen de stenen los in de muur. Met name het zuidwestelijk deel van de molen moest het ontgelden onder invloed van weer en wind. Een onveilige situatie dreigde en onmiddellijke actie was vereist.

Restauratie metselwerk

Een groot deel van de stenen romp is afgebroken en opnieuw opgemetseld met 40.000 speciaal gebakken ijsselsteentjes. Echt vakmanschap. Inmiddels zijn de wieken weer aan de molen gehangen, maar er kan nog niet worden gedraaid omdat het metselwerk minimaal 3 maanden moet drogen. Het metselwerk is op kalkbasis uitgevoerd en dit heeft een langere uithardingstijd nodig dan metselwerk op cementbasis. Met draaien en malen komen dermate grote krachten vrij dat het risico op scheurtjes in het verse metselwerk te groot is. In het voorjaar wordt de stelling rondom de molen hersteld met hout (Douglasspar) uit onze eigen gebieden in Amerongen. Daarna krijgt de molen een schilderbeurt. Vanaf april 2018 kan en zal er weer volop kunnen worden gedraaid en gemalen.

Fondsenwerving

De restauratie van molen Geesina kost € 300.000. Stichting De Utrechtse Molens betaalt de helft van dit bedrag. De andere helft is door een fondsenwervingscampagne bijeen gebracht. Maarliefst twaalf vermogensfondsen dragen bij aan de restauratie. Ook de crowdfundingsactie ‘draag uw steentje bij!’ heeft fors bijgedragen aan het succes van de fondsenwerving. Deze actie heeft fantastische bijdragen opgeleverd uit het dorp Groenekan, onze achterban (Beschermers) en van gemeente De Bilt.

Speciale Dank

Speciale dank gaat uit naar de vrijwillige bestuurders en molenaars van Stichting Molen Geesina. Zonder hun enorme inzet voor het behoud van de molen, zou de molen niet kunnen draaien. Voor meer informatie zie www.molengeesina.nl

Tot slot, in het voorjaar 2018, zal molen Geesina onthuld worden. Wij houden u via deze site op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

 

« Terug

Delen:

Share Share