Word Beschermer
Header afbeelding

Prinses Beatrix opent 9 juni gerestaureerde Molen Buitenweg

Gerestaureerde Molen Buitenweg - Utrechts Landschap.jpgdinsdag 15 mei 2018

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden verricht zaterdagochtend 9 juni de opening van de gerestaureerde Molen van de Polder Buitenweg in Oud-Zuilen. ‘We vinden het een enorme eer dat zij als Beschermvrouwe van de Vereniging De Hollandsche Molen de molen komt openen,’ aldus Saskia van Dockum, directeur-rentmeester van Utrechts Landschap. ‘De vrijwillige molenaars en alle betrokkenen zijn zeer verguld met haar komst.’ Prinses Beatrix zal de molen openen door de vang te lichten. Hiermee zet zij de poldermolen in werking.

De officiële opening is alleen voor genodigden. In de middag is er tussen 13.00 en 16.00 uur een feestelijk programma voor publiek.

De Molen van de Polder Buitenweg uit 1830 is de kleinste molen van de provincie Utrecht. De molen met het rode bovenhuis werd op 15 maart 2016 verwoest door een brand. Het afbranden had een grote impact op de vrijwillig molenaars die jarenlang veel energie en liefde staken in hún molen. Zij zagen hem met eigen ogen in vlammen opgaan.

Crowdfunding

Het afbranden ging ook veel mensen uit de buurt aan het hart. De dag na de brand startten zij een crowdfundingsactie voor de herbouw. ‘Deze betrokkenheid uit de omgeving heeft ons – en vooral ook de vrijwillig molenaars – veel goeds gedaan,’ aldus Saskia van Dockum. Omdat de verzekering de schade bleek te dekken, hebben de initiatiefnemers van de crowdfundingsactie in overleg met Utrechts Landschap besloten dat de opbrengst ingezet zal worden voor toekomstig onderhoud aan de Molen van de Polder Buitenweg en de naastgelegen Molen van de Polder Westbroek.

Restauratie

Utrechts Landschap is in maart 2017 gestart met de restauratie van de molen. De molen werd gedemonteerd en naar de werkplaats van Beijk Molenbouw in Afferden getransporteerd. Daar is de molen gerestaureerd. Een aantal oorspronkelijke delen van de molen kon worden hergebruikt, waardoor de molen de status van Rijksmonument behield. Van Dockum: ‘Het is fantastisch dat we bijvoorbeeld de robuuste eiken balkenconstructie uit 1830 konden hergebruiken. Hierdoor hebben we een nieuwe laag aan de geschiedenis van de molen toegevoegd.’ In november 2017 is de gerestaureerde molen in delen teruggebracht naar de molenplaats en daar weer in elkaar gezet.

Open voor publiek

Naast de Molen van de Polder Buitenweg staat de grootste molen van de provincie; de Molen van de Polder Westbroek. Samen met het sluizencomplex vormen zij een uniek ensemble. De vrijwillig molenaars laten de twee molens iedere zaterdag draaien. Ze ontvangen het publiek en vertellen vol passie over de werking van de molen, de geschiedenis en het molenaarsambacht. Iedereen is van harte welkom om de molens op zaterdagen te bezoeken. Zaterdag 9 juni is er wegens de feestelijke opening in de middag een speciaal programma voor buurtbewoners.

De Molen van de Polder Buitenweg is eigendom van Stichting De Utrechtse Molens. Deze stichting heeft 23 molens in eigendom en laat het beheer daarvan uitvoeren door Stichting Het Utrechts Landschap.

« Terug

Delen:

Share Share