Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Reekalfjes worden gered dankzij drones

Rolf is opzoek naar reekalfjes .JPGmaandag 24 juni 2019

In juni komt het Reekalfjes Reddingsteam van Utrechts Landschap weer in actie. Dit reddingsteam is opgericht om te voorkomen dat reekalfjes in de maaimachine van boeren terechtkomen. De zoogtijd valt namelijk precies in de periode dat boeren maaien. Tegenwoordig gaan Rick en Rolf met drones opzoek naar de beschutte kalfjes.

Het reddingsteam werkt samen met de boeren

Veldmedewerker Rick Polman en assistent-boswachter Rolf Dijkstra werken samen met boeren die grasland van Utrechts Landschap pachten. Voordat de boeren gaan maaien nemen ze contact op met Rick en Rolf. Zij gaan dan het veld in om de kalfjes op te sporen.

Reekalfjes zijn moeilijk te zien met het blote oog

Reeën verstoppen hun kalfjes in het hoge gras, zodat ze goed verborgen blijven. Wanneer de moeder op zoek gaat naar eten, laat ze haar kalfje alleen. Een pasgeboren kalfje is erg moeilijk te vinden. Ze zijn soms kleiner dan een haas en hebben een uitstekende schutkleur. Na enkele weken is de zoogtijd voorbij en zijn de kalfjes groot genoeg om met hun moeder mee te gaan op zoek naar voedsel.

Met warmtecamera’s worden de kalfjes gezocht

Dankzij de bijdrage van veel Beschermers en vermogensfondsen heeft het reddingsteam vorig jaar twee drones met warmtecamera’s aan kunnen schaffen. Hierdoor kan het team heel secuur te werk gaan. Voorheen zochten vrijwilligers de kalfjes in het veld, maar nu traceert de warmtecamera het kalfje. Op het beeldscherm is dit te zien doordat het kalfje wit oplicht. Zo kan het team het kalfje lokaliseren en in veiligheid brengen. Zij gebruiken hiervoor een jutezak en handschoenen, zodat er geen mensenlucht aan het kalfje komt. Als de moeder een vreemde geur ruikt kan ze het kalfje in de steek laten. 

Wat kan je zelf doen om te helpen?

Utrechts Landschap vraagt hondenbezitters om rekening te houden met dieren die in deze periode broeden en zogen. Ook in gebieden waar de hond los mag lopen. Utrechts Landschap wil hondenbezitters daarom vragen om samen met hun hond op de aangelegde paden te blijven. Op die manier kunnen de reekalfjes in alle rust in het gras liggen. Kijk hier voor een overzicht van gebieden waar honden los mogen lopen.

Op dit filmpje van RTV Utrecht zie je Rolf in actie met zijn drone.

« Terug

Delen:

Share Share