Word Beschermer
Header afbeelding

Utrechts Landschap herstelt stuifduinen op Bornia

oude vliegden voor herstel stuifzandmaandag 08 september 2014

Utrechts Landschap herstelt het komende najaar en deze winter een deel van het oorspronkelijke stuifzandlandschap op landgoed Bornia bij Austerlitz. Bomen die gemarkeerd zijn met een verfstreep worden geveld en in een 10 hectare groot gebied wordt de grond geplagd.

Door de werkzaamheden komen monumentale vliegdennen en markante jeneverbesstruiken vrij te staan op de hoge stuifduinen tussen het stuifzand, heide en korstmossen. Het landschap komt er weer uit te zien zoals in de jaren 50 van de vorige eeuw.

Het stuifzand biedt een leefomgeving aan bijzondere planten en dieren: het is arm aan voedingsstoffen en de temperatuur wisselt er sterk. Utrechts Landschap hoopt dat de jeneverbes zich hier weer kan gaan voortplanten en dat de zeldzame nachtzwaluw zich thuis gaat voelen in het stuifduinlandschap. Deze vogel heeft een rustige omgeving nodig om te broeden. Een deel van het stuifduingebied wordt daarom ingericht als rustgebied. Hier worden twee paden afgesloten. Dit heeft geen invloed op de bestaande wandelroutes in het gebied.

Schapen en honden

Het nieuwe stuifzandgebied wordt straks begraasd door een kudde Drentse heideschapen. Deze kudde is mogelijk gemaakt door vele mensen die meegedaan hebben aan de crowdfundingactie ‘Adopteer een schaap’. Om de schapen bij elkaar te houden, wordt het stuifduingebied omheind met een raster. Honden zijn binnen het raster vanwege de schapen niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Op de rest van Bornia zijn honden nog steeds aangelijnd welkom.

Werkzaamheden

De werkzaamheden starten begin oktober en zijn begin maart afgerond. Omdat er met groot materieel wordt gewerkt, kunnen paden tijdelijk slecht begaanbaar zijn. Na afloop van de werkzaamheden worden de paden weer opgeknapt. 

Regulier onderhoud

In dezelfde periode vinden er ook dunningswerkzaamheden plaats op landgoed Bornia. Dit betref regulier onderhoud, waarbij bomen worden weggenomen om andere bomen meer groeiruimte te geven. Utrechts Landschap geeft daarbij monumentale bomen en bomen met een hoge ecologische waarde de ruimte. Ook door deze werkzaamheden kunnen wandelpaden beschadigd raken. Na het werk worden ze hersteld.

Excursie

Utrechts Landschap geeft op zaterdag 27 september een excursie om de plannen en werkzaamheden toe te lichten. De excursie start om 10.00 uur op de Grensweg in Austerlitz, daar waar het asfalt ophoudt. De excursie duurt ongeveer 1,5 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Iedereen is van harte welkom.

Het herstel van de stuifduinen is mede mogelijk dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds – Erica Fonds, de provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij.

                           

Erica Fonds  

« Terug

Delen:

Share Share