Evenement op Park Vliegbasis Soesterberg

promobeeld Koude Oorlog weekend


Op 19 en 20 oktober, het eerste weekend van de herfstvakantie, bruist het van de activiteiten op Park Vliegbasis Soesterberg. In het kader van het themajaar Koude Oorlog organiseert de provincie Utrecht in samenwerking met het Utrechts Landschap, het Nationaal Militair Museum, gemeente Soest en gemeente Zeist een groots evenement. Beleef de verhalen en geheimen van de Koude Oorlog met een uitgebreid programma voor jong en oud, vol cultuur, natuur en avontuur. Er zijn binnen- en buitenactiviteiten. Toegang is gratis.

Sporen van een roemrucht verleden

Tussen 1945 en 1991 was Europa in de greep van een oorlog die nooit uitbrak: de Koude Oorlog. Het was een tijd van oost tegen west, het IJzeren Gordijn, spionage en de dreiging van de atoombom. Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Ook in de provincie Utrecht heeft de Koude Oorlog heel wat sporen nagelaten. Op Park Vliegbasis Soesterberg zijn verschillende gebouwen en installaties uit deze periode bewaard gebleven en is de dreiging van die tijd nog voelbaar. We willen het gebouwde erfgoed en de verhalen van de Koude Oorlog bewaren voor toekomstige generaties. Tijdens dit evenement kan jong en oud kennismaken met deze verhalen en de monumenten op dit uitgestrekte terrein met haar roemruchte verleden.”

Ontdek de geheimen van de Koude Oorlog op Park Vliegbasis Soesterberg

Twee dagen lang is er van alles te zien en te doen op bijzondere locaties die normaal zijn afgesloten voor publiek: theatervoorstellingen, poëzie- en verhalenroutes, kunstwerken, muziek, tentoonstellingen, lezingen, wandel- en fietsroutes, en voor de jonge bezoekers zijn er gamerooms, speurtochten, exposities en meer. Alles in het teken van beleven, onderzoeken en ervaren van deze bijzondere geschiedenis. Moe van alle indrukken en toe aan een hapje of een drankje? Dan kunt u neerstrijken bij een van de foodtrucks of op de picknickplaats.

Themajaar Koude Oorlog

De provincie Utrecht heeft 2019 uitgeroepen tot themajaar Koude Oorlog. In 2019 is het 70 jaar geleden dat de NAVO is opgericht en 30 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. De provincie grijpt dit themajaar aan om Utrechtse verhalen uit deze periode te ontdekken en te laten zien.