Word Beschermer
Header afbeelding

Molen van de Polder Buitenweg afgebrand

afgebrande molen.jpg

In de vroege ochtend van dinsdag 15 maart is de Molen van de Polder Buitenweg afgebrand. De poldermolen uit 1830 staat in Oud-Zuilen en is eigendom van Stichting De Utrechtse Molens. De kleinste molen van de provincie moet als verloren worden beschouwd.

De brand werd rond 4.00 uur in de nacht ontdekt. Rond 9.00 uur kon het sein brandmeester gegeven worden. Er is niemand bij de brand gewond geraakt. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Vrijwillige molenaars lieten de poldermolen iedere zaterdag draaien en malen. De molen was dan open voor publiek. Voorzitter Michaël Kortbeek van de Stichting De Utrechtse Molens spreekt van een zeer trieste dag voor onze molenaars maar ook voor de provincie Utrecht en iedereen die de Nederlandse molens een warm hart toedraagt.

De molen was een opvallende verschijning vanwege het rode bovenhuis. Naast de kleinste molen van de provincie staat de grootste: de Molen van de Polder Westbroek. Samen met het naastgelegen sluizencomplex vormden de molens een bijzonder ensemble.

De komende dagen wordt de molen ontmanteld, zodat de molen niet kan instorten en om bruikbare onderdelen veilig te stellen. De molen is één van de 23 koren- en poldermolens van Stichting De Utrechtse Molens. Utrechts Landschap zorgt voor restauratie en actief beheer van de 23 molens.

« Terug