Word Beschermer
Header afbeelding

Hoe nu verder met de Molen Buitenweg?

foto 4 molenkap.jpg

De afgelopen dagen is de afgebrande Molen van de Polder Buitenweg voorzichtig onderdeel voor onderdeel uit elkaar gehaald. Vandaag zijn de laatste onderdelen gedemonteerd waaronder het bovenhuis dat heelhuids op de grond is gezet.

De komende weken wordt bekeken welke onderdelen nog bruikbaar zijn voor een eventuele herbouw van de molen. Het gaat hierbij vooral om zwaardere eikenhouten balken van de constructie en ijzeren onderdelen waaronder de roeden, de ijzeren spil en de gietijzeren bovenas. Deze onderdelen zullen door Utrechts Landschap worden veiliggesteld. Tevens zal het terrein worden schoongemaakt en opgeruimd.

Ook moet de komende tijd duidelijk worden hoeveel de verzekering uitbetaalt en of de molen de status van Rijksmonument kan behouden. Als de molen de status van Rijksmonument verliest, ontvangen we geen subsidie meer voor het toekomstige beheer en onderhoud van de molen. Utrechts Landschap zal de komende tijd een plan maken voor de herbouw van de molen, inclusief een begroting.

Zodra er duidelijkheid is over de monumentenstatus, de verzekering en het restauratieplan, neemt Utrechts Landschap een besluit over de herbouw van de molen.

Crowdfunding

Omwonenden zijn een crowdfundingsactie gestart voor het behoud van de molen. Utrechts Landschap is blij met dit initiatief. Het toont aan hoe betrokken de omwonenden zijn en hoe de molen gewaardeerd wordt. Het geld dat ingezameld wordt is bestemd voor de eventuele herbouw van de molen. Hoeveel geld er daadwerkelijk nodig is, is nog niet bekend. De crowdfundingsactie is een particulier initiatief van de lokale bewoners. Kijk voor meer informatie op www.voorjebuurt.nl/molenoudzuilen.

Naast dit initiatief zijn er velen die hebben gereageerd en velen die hun diensten hebben aangeboden. Utrechts Landschap waardeert deze betrokkenheid enorm.

« Terug