Word Beschermer
Header afbeelding

Molen Buitenweg komt langzaam terug op zijn plek

IMG_3675.JPG

Komende weken herrijst de Molen van de Polder Buitenweg stap voor stap langs de Zuilense Ring. De kleinste wipwatermolen van de provincie Utrecht brandde vorig jaar maart af. Al snel besloot Utrechts Landschap de karakteristieke molen uit 1830 te restaureren. De restauratie ging in april 2017 van start en is nu in de laatste fase aangekomen. 

De restanten van de afgebrande molen zijn in april door Beijk Molenbouw BV gedemonteerd en naar de werkplaats in Afferden vervoerd. Daar is de gehele molen gerestaureerd. De eiken balken uit 1830 bleken zo robuust dat ze tijdens brand in beperkte mate zijn aangetast. Ze zijn in de werkplaats afgeschraapt, verstevigd en opnieuw gebruikt. Ook veel ijzeren onderdelen konden opnieuw gebruikt worden. 

Laatste fase restauratie

Afgelopen week is de molenrestaurateur gestart met het stuk voor stuk terugplaatsen van alle onderdelen op de molenplaats. Komende week worden het karakteristieke rode bovenhuis en de kap naar de molenplaats getransporteerd en met behulp van een kraan op elkaar geplaatst. Een week later wordt het geheel op de ondertoren geplaatst en volgen de wieken. Utrechts Landschap verwacht dat de gehele restauratie half december klaar is. Dan staat er weer een volledig draaiende en werkende Molen Buitenweg langs de Zuilense Ring. 

Crowdfunding

Het afbranden van de molen ging veel mensen aan het hart. Na de brand werd al snel door omwonenden een crowdfundingsactie georganiseerd, waarmee zij een deel van het geld voor de restauratie binnenhaalden. Voor Utrechts Landschap en de molenaars was het fantastisch om te ervaren dat zo veel mensen zich betrokken voelen en zich voor de molen willen inzetten.

« Terug