Word Beschermer
Header afbeelding

Molen Buitenweg herrijst en krijgt wieken terug

Bovenhuis Molen Buitenweg.jpg

De restaurateur van de Molen van de Polder Buitenweg in Oud-Zuilen plaatst woensdag 22 november het bovenhuis op de ondertoren van de molen. Nog dezelfde dag monteert hij de wieken aan het bovenhuis. Vanaf dat moment staat er weer een complete molen langs de Zuilense Ring. 

De kleinste wipwatermolen van de provincie Utrecht brande vorig jaar maart af. Al snel besloot Utrechts Landschap de karakteristieke molen uit 1830 te restaureren. De restauratie ging in april 2017 van start en is naar verwachting half december klaar.

Nieuwe laag aan de geschiedenis

In de gerestaureerde molen zal zichtbaar blijven dat de molen door brand is aangetast. De restaurateur heeft de robuuste eiken balken uit 1830 kunnen afschrapen, verstevigen en opnieuw gebruiken. Ook veel ijzeren onderdelen kon hij opnieuw gebruiken. ‘Het is prachtig dat we deze historische – maar door de brand aangetaste – onderdelen opnieuw hebben kunnen gebruiken. Ze voegen hiermee een nieuwe laag toe aan de geschiedenis van de molen,’ aldus Saskia van Dockum, directeur-rentmeester van Utrechts Landschap. 

Weer draaien

De restanten van de afgebrande molen zijn in april van dit jaar door Beijk Molenbouw BV naar de werkplaats in Afferden vervoerd. Daar is de gehele molen gerestaureerd. Sinds begin deze maand wordt de molen onderdeel voor onderdeel op de molenplaats in Oud-Zuilen weer in elkaar gezet. Naar verwachting staat er half december weer een gerestaureerde poldermolen en kunnen de vrijwillig molenaars Arie Harkes en Daan Ottevanger weer doen wat ze ruim 1,5 jaar niet hebben gekund: de Molen van de Polder Buitenweg laten draaien, laten malen en bezoekers rondleiden.   

Crowdfunding

Het afbranden van de wipwatermolen in maart 2016 ging veel mensen aan het hart. Na de brand werd al snel door omwonenden een crowdfundingsactie georganiseerd. Voor Utrechts Landschap en de molenaars was het fantastisch om te ervaren dat zo veel mensen zich betrokken voelen en zich voor de molen willen inzetten. De verzekering bleek uiteindelijk de restauratie geheel te dekken. Het geld dat via de crowdfunding is ingezameld, zal gebruikt worden voor het toekomstig onderhoud van de molen.

 

« Terug