Ringslangroute

ringslang rr.jpg

Onlangs kreeg ik de volgende tweet: @jorisboswachter We hebben een ringslang in de vijver… Kinderen vinden het niet grappig. Wil je haar komen vangen en in de natuur zetten?

Gelukkig kon ik de bezorgde vader geruststellen door hem te vertellen dat een ringslang geheel ongevaarlijk is voor mensen en waarschijnlijk vanzelf weer vertrekt naar rustiger oorden. Het vangen van ringslangen is overigens bij wet verboden vanwege zijn beschermede status.

Wie niet het geluk heeft een tuin te bezitten met een vijver verwijs ik voor het ‘spotten’ van ringslangen graag naar onze bescheiden Ringslangroute op het landgoed Niënhof. U weet wel: daar waar ook de Pont van Het Landschap vertrekt. Bescheiden omdat de route slechts 2,5 kilometer telt. Maar juist daarom juist geschikt om op je dooie akkertje te genieten van al het moois zo dicht bij Bunnik.

Her en der verspreid langs de route liggen speciale broeihopen voor slangen. De vakkundige vrijwilligers van de Niënhof leggen deze hopen speciaal aan om moeder ringslang een rustige en warme plek te geven om haar eitjes af te zetten. Daarna vindt er een klein wondertje van moeder natuur plaats. In de warmte van de broeihoop worden de eitjes, gemiddeld zo’n 30 in getal, uitgebroed. Maar hoe komen die minuscuul kleine serpenten nu uit dat eitje? Ook hier heeft de natuur een oplossing voor bedacht. In de bek van het slangetje groeit een ferm tandje. Met dit tandje snijd het de binnenkant van het tuinboongrote ei open en kruipt het erdoor naar buiten.

Op dit moment liggen de eitjes nog veilig en warm in de hopen. In de eerste weken van september zullen de eerste mini slangetjes het nest verlaten. Voor de oplettende wandelaar krioelt het er dan van langs de route. Deze kleine jagertjes zijn voorlopig zelf nog meer prooi dan andersom. De enkele die het redden om volwassen te worden zullen uiteindelijk zelf op jacht gaan naar padden en kikkers.

De Ringslangroute biedt natuurlijk nog veel meer moois. Wie de moeite neemt om vroeg uit de veren te gaan, komt vrijwel gegarandeerd oog in oog te staan met een ree. De tropisch uitziende ijsvogel wordt hier ook veel gezien. Deze column is natuurlijk veel te kort om alle dieren op te sommen. Ik zou zeggen, trek de wandelschoenen aan en beleef het. Het hoogtepunt op deze route is voor mij iedere keer weer een ontmoeting met een ringslang. Een kopje uit de prehistorie, sierlijk kruipend en glijdend over de grond, wat een ervaring!

Joris Hellevoort
boswachter Utrechts Landschap