Word Beschermer
Header afbeelding

Rariteiten (IV), de Duiventoren van Wickenburgh

Duiventoren Wickenburgh.jpgjanuari 2017

De lezers uit Houten zullen wel denken, die boswachter schrijft nooit eens iets over óns mooie landschap. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik Houten en omgeving slecht ken. Ik beheer er geen gebieden en beroepshalve kom ik er weinig. Dus ga ik in gedachten op zoek naar een rariteit in het Houtense. Als eerste schiet mij de UFO landingsplaats te binnen, voorwaar een rariteit. Deze moderne Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen is een kunstwerk op de rotonde in de verbindingsweg naar de A27. Ik persoonlijk vind dit een geweldig grap en naast kunstwerk een heuse rariteit.

Maar om Houten hiermee af te schepen gaat me te ver. Over schepen gesproken. Een oeroud familielid van mij, Jan Droeviger van Terschelling, voer in het midden van de 18e eeuw mee op het VOC schip ‘De Wickenburgh’ naar de Oost. Wickenburgh? Bij sommigen gaat er misschien al een lampje branden. Het schip is vermoedelijk vernoemd naar het gelijknamige landgoed gelegen in het dorp ’t Goy, aan de rand van Houten.

Op een mistige dag vlak voor de jaarwisseling rijd ik met een rustig gangetje tussen de vele fruitboomgaarden door op zoek naar dit oude landgoed. Dan, ineens opdoemend uit de dichte mist een statig wit huis. Maar het huis is niet echt een rariteit. Het is mij te doen om de duiventoren van het landgoed. Op een schiereilandje in de ‘slotgracht’ staat een bouwwerk dat je in je fantasie zo terug voert naar lang vervlogen tijden waarin ridders en jonkvrouwen de dienst uitmaakten. Een ronde toren opgetrokken uit oude bakstenen getooid met een achthoekig spitsvormig dak met hierin de invliegopeningen voor de adellijke duiven.

Dit moet ‘m worden, de rariteit van Houten! Maar Joris, duiventorens zien we overal in de omgeving, dus rariteit? Klopt helemaal. Het Stichtse is gezegend met maar liefst 19 nog bestaande duiventorens. Ze is daarmee veruit koploper in Nederland. Gelderland volgt op gepaste afstand met ‘maar’ negen van deze torens. Maar er is meer. Vermoedelijk is de duiventoren van Wickenburgh de oudste van het land. Ook de vorm is vrij zeldzaam. Er bestaan maar vijf ronde duiventorens, het gros is vierkant of achthoekig.

Terugrijdend naar huis verlaat ik deze mooie gemeente via de UFO landingsplaats als ik de A27 op rijd. Ik neem me voor om in het nieuwe jaar hier wat vaker rond te toeren op zoek naar mogelijke rariteiten in het landschap. Voor nu voor u allen een gelukkig nieuw jaar gewenst!

Joris Hellevoort
boswachter Utrechts Landschap

« Terug

Delen:

Share Share