Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Mooie foto’s uitvliegen wespendief

Wespendief 042.JPGdinsdag 03 september 2019

In een van de gebieden van Utrechts Landschap zijn deze week mooie foto’s gemaakt door Jose Dekker van de Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN). Het betreft een nest met twee jonge wespendieven die uitvliegen.

De naam zegt het al, de wespendief eet wespen. Om niet lek gestoken te worden heeft hij stijve schubachtige kopveren en extra dikke huid op zijn poten. Het is een trekvogel en vliegt helemaal de zuidelijke Sahara om daar te overwinteren.

De Werkgroep Roofvogels Nederland inventariseert sinds 2006 roofvogels in bossen. Zo ook in de gebieden van Utrechts Landschap. Bijzonder is dat dit nest met de twee jongen het enige wespendievennest is dat dit jaar is gevonden in het noordelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug. 

Als je de foto’s goed bekijkt, valt het op dat er een gekleurde ring om de poot van de wespendief zit. Dit jaar heeft de WRN een project opgestart met het kleurringen van wespendieven. Deze kleurringen worden gebruikt om de vogels beter te kunnen volgen. De wespendief is een moeilijk te volgen vogel, omdat hij relatief stil is. Anders dan de havik of buizerd, maakt de wespendief bijna geen geluid.

Dankzij de kleurringen zijn de wespendieven makkelijker te identificeren. Door de vogels te volgen, probeert de WRN meer informatie over de wespendief te verzamelen. Bijvoorbeeld over zijn conditie, terreingebruik en migratie. Het kleurringen maakt onderdeel uit van een landelijk onderzoekproject van de onderzoeksorganisatie Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogeltrekstation.

« Terug

Delen:

Share Share