Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Hout hergebruikt op Landgoederen

Hout voor boombankvrijdag 06 september 2019

Utrechts Landschap wil het hout dat vrijkomt bij het beheer van haar terreinen zo hoogwaardig mogelijk hergebruiken. Zo kun je binnenkort op landgoed Houdringe op een mooie boombank zitten van hout uit eigen gebieden.

Hoogwaardig hergebruik

Dit adaptief landgoedbeheer past binnen de trend van de circulaire economie. Het is een economie waarin grondstoffen lang en hoogwaardig in de keten worden gehouden. Door de cyclus van groei, oogst en hergebruik van organische stoffen binnen de gebieden te houden, blijven belangrijke organische stoffen voor de bodem behouden en worden transport en verwerkingskosten geminimaliseerd.

Dood hout door storm

De zware storm van 2018 heeft voor veel dood hout gezorgd op de landgoederen. Op zichzelf is dat helemaal niet zo erg. Dit dode hout is weer gunstig voor allerlei organismen als holenbroeders, mossen, paddenstoelen en diverse insecten.

Niet alle dode bomen kunnen blijven liggen

Toch kunnen we op de landgoederen niet alle dode bomen laten liggen of staan vanwege veiligheid of stremming van wandelpaden. Enkele bomen zijn daarom uit het bos gehaald en worden hergebruikt in de timmerwerkplaats van Utrechts Landschap. Dit hout wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het herstellen van onze molens of ander cultureel erfgoed wat in ons beheer is.

Nieuwe functie hout

Stukken hout die niet voldoen aan de kwaliteitseisen voor gebruik op de timmerwerkplaats, omdat er bijvoorbeeld te veel noesten in zitten, worden door boswachter Joris hergebruikt op de landgoederen. Zij krijgen een nieuwe bestemming als hekwerk, informatiebord of bank. Zo krijgen de bomen weer een functie binnen de gebieden van Utrechts Landschap.

Dit najaar zullen diverse boombanken worden geplaatst op landgoed Houdringe. Wil je alvast een bezoek brengen aan het landgoed? Hier vind je verschillende wandelroutes.

« Terug

Delen:

Share Share