Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Activiteiten tijdens Open Monumentendag

Oog in 't Zeildinsdag 10 september 2019

Utrechts Landschap laat bezoekers in het weekend van 14 en 15 september op meerdere plekken in onze provincie kennismaken met cultureel erfgoed en monumenten. Door heel het land zijn er dat weekend activiteiten in het kader van Open Monumentendag.

Het thema is dit jaar ‘Plekken van plezier’: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Belangstellenden kunnen gratis een bezoek brengen aan de 5000 monumenten die aan deze dag deelnemen. Utrechts Landschap organiseert activiteiten voor jong en oud bij onder andere molen Oog in ’t Zeil, Steenfabriek Bosscherwaarden en de Tabaksschuur Amerongen.

Molen Oog in ’t Zeil viert 150 jarig bestaan

De afgelopen jaren is er heel wat werk verzet op het gebied van onderhoud aan molen Oog in ’t Zeil in Cothen. Recentelijk is de molen nog geverfd, zodat deze er tip top bij staat op Open Monumentendag. Op zaterdag 14 september wordt gevierd dat de molen 150 jaar draait. Molenaar Joop Boekweit stelt voor deze dag een molenpakket samen van pannenkoekenmeel en diverse cake- en koekmixen in een katoenen molenzak. De bezoekers kunnen een pakket winnen door te raden hoeveel omwentelingen de wiekenas op deze dag maakt.

Van klei tot steen

Op zaterdag 14 september vertellen de gidsen van Steenfabriek Bosscherwaarden graag over het proces van steenbakken en de vele zaken die daarbij komen kijken. Ieder heel uur start er een rondleiding. Ook is er voor die dag een speciale kinderactiviteit georganiseerd. Kinderen tussen 6 en 12 jaar verdiepen zich aan de hand van een vragenlijst in het oude ambacht van de steenfabricage. Na het zien van een film over steenfabricage kunnen ze al wandelend over het terrein vragen beantwoorden.

Bijzonder erfgoed in Amerongen

Amerongen telt vele bijzondere locaties die deelnemen aan Open Monumentendag. Zo ook Informatiecentrum Tabaksschuur Amerongen, waar het Comité Open Monumentendag in samenwerking met Utrechts Landschap gratis fietsen beschikbaar stelt. Via de website van Utrechts Landschap kun je een fiets reserveren voor 14 september waarmee je langs alle evenementen kunt fietsen. Bij de fiets ontvang je een programmaboekje en een mooie fietsroute. Deze route leidt langs alle activiteiten en gaat tweemaal over de Rijn.

Andere activiteiten

Ook veel molens van Utrechts Landschap zijn in het weekend van Open Monumentendag te bezoeken. De molenaars geven rondleidingen en vertellen over de werking van de molen het molenaarsambacht. Bij sommige molens zijn extra activiteiten.

Het reserveren van een rondleiding of fiets kan via het activiteitenoverzicht

« Terug

Delen:

Share Share