Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Utrechtse natuurorganisaties komen met Actieplan Stikstof

Boer Jacob graandonderdag 21 november 2019

Op 20 november hebben vijf Utrechtse natuurorganisaties (Utrechts Landschap, de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Natuurmonumenten, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN) een Actieplan Stikstof aangeboden aan Provinciale Staten van de provincie Utrecht. 

In het actieplan (PDF) geven de organisaties aan hoe de natuur hersteld kan worden. En hoe de stikstofcrisis een kans biedt voor een goed toekomstperspectief voor boeren, natuur en gezondheid. Daarvoor is het nodig in te zetten op natuurinclusieve landbouw en het sluiten van kringlopen. Deze beweging kan worden versneld door acties gericht op stikstof gebiedsgericht te koppelen aan andere doelen en budgetten, zoals voor klimaat en het beperken van bodemdaling. Ook voor de bouw en mobiliteit worden aanbevelingen gedaan.

De stikstofcrisis is in de kern een probleem voor natuur en gezondheid in de provincie Utrecht, door al decennia bestaande overbelasting door ammoniak en stikstofoxiden. Niet alleen de natuur in de veelbesproken Natura 2000-gebieden heeft daar last van. Dat geldt zeker ook voor grote natuurgebieden in de provincie, zoals de bossen op de Utrechtse Heuvelrug.

Hier vind je meer informatie over Actieplan Stikstof.

« Terug

Delen:

Share Share