Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Utrechts Landschap wil de Lunenburgerwaard en Harlan veilig stellen

UL - Harlan.JPGdinsdag 03 december 2019

Natuur en landschap staan sterk onder druk met grootschalige versnippering en verlies van kwaliteit tot gevolg. In 2020 kan Utrechts Landschap 12 hectare unieke natuur aankopen: de Lunenburgerwaard (4 ha) en het Harlanterrein (8 ha). Om dit mogelijk te maken vraagt Utrechts Landschap aan alle inwoners van de provincie Utrecht of dat zij willen bijdragen. Dat kan al voor vier euro per vierkante meter.

Lunenburgerwaard

Utrechts Landschap streeft naar zo veel mogelijk aaneengesloten natuur, om een beter leefgebied voor planten en dieren te realiseren. Met de aankoop van het perceel in de Lunenburgerwaard, een Rijnuiterwaard ten oosten van Wijk bij Duurstede, zou Utrechts Landschap een groot aaneengesloten deel van de uiterwaard in eigendom krijgen. Eigendom is de voorwaarde om de uiterwaard in te richten voor de natuur. Het perceel in de Lunenburgerwaard is nu in gebruik als maisakker. ‘Er is dus direct winst mee te behalen,’ verzekert boswachter Hugo Spitzen.

De aangrenzende percelen van Utrechts Landschap in Lunenburg zijn al omgevormd tot natuurgebied. Daar is te zien hoeveel er mogelijk is op een paar hectare landbouwgrond. ‘We hebben diverse bloemrijke akkers ingezaaid, waar nu zeldzame patrijzen voorkomen. Er grenst een ooibos aan dat ook onder ons beheer valt, en dat bestaat uit populieren en wilgen. Jaarlijks broedt daar de boomvalk, die libellen vangt boven de bloemenranden van de akkers. Het gebied is echter te klein. Geweldig dus dat we nu een aangrenzende schakel aan kunnen kopen’ aldus Spitzen.

Harlan

Precies hetzelfde geldt voor Harlan, vindt boswachter Rob Veenbrink. Vlak bij Zeist, tussen het Zeisterbos en de Krakeling, bevindt zich een terrein met deze naam. Tot 1998 was het in gebruik als proefdierlocatie van TNO. Alle gebouwen werden gesloopt en de natuur kreeg de vrije hand. Utrechts Landschap werd verantwoordelijk voor het beheer. ‘En nu krijgen we de kans om Harlan te kopen,’ vertelt Veenbrink. ‘Die kans laten we natuurlijk niet graag liggen. Dit is namelijk een bijzonder gebied. In de wijde omgeving kom je veel bossen tegen die vrijwel uitsluitend bestaan uit grove den. Harlan daarentegen is een oase van rijk gevarieerd, halfopen loofbos. Hazelaar, esdoorn, eik, beuk, berk, meidoorn, ze groeien hier allemaal. Het is een overvloed van zaad- en besdragende soorten. Noem het gerust een voedselbos voor dieren. Leuk!’

‘Als we dit terrein in ons bezit krijgen, gaan we op een van de voormalige bebouwingslocaties een akker met bloemrijke randen inzaaien. Zo’n akker vormt een belangrijke voedselbron in het gebied, doordat het een plek is waar veel bloemen en zaadproducerende planten voorkomen. Dat levert een weelde aan insecten, knaagdieren, vogels en andere dieren op. Zo creëren we in een relatief voedselarm milieu een plek die, net als de Lunenburgerwaard, stevig bijdraagt aan meer biodiversiteit en robuuste natuur, in het Hart van de Heuvelrug.’

Wil jij helpen bij de aankoop van deze belangrijke natuurgebieden? Dan kan hier.

« Terug

Delen:

Share Share