Word Beschermer
Header afbeelding

Themajaar Koude Oorlog

Park Vliegbasis Soesterberg

Ontdek de geheimen van de Koude Oorlog op Park Vliegbasis Soesterberg

Park Vliegbasis Soesterberg, in het hart van de Utrechtse Heuvelrug, heeft een rijke en unieke geschiedenis. Hier ligt de bakermat van de Koninklijke Luchtmacht, het eerste militaire vliegterrein in Nederland.

In de tijd van de koude oorlog, vanaf 1954, maakt de Amerikaanse luchtmacht gebruik van vliegbasis Soesterberg. Amerikaanse militairen en hun gezinnen bepalen jarenlang het beeld van de vliegbasis en het dorp Soesterberg. Naast de Amerikanen maakt ook het Koninklijk Huis dankbaar gebruik van de vliegbasis. De privé Fokker van Prins Bernard staat altijd klaar in een van de hangars.

Sinds december 2017 is Utrechts Landschap naast beheerder ook eigenaar van Park Vliegbasis Soesterberg. Inwoners en bezoekers kunnen op 19 en 20 oktober kennis maken met onzichtbare schuilplaatsen, spannende verhalen en ander cultureel erfgoed uit de periode 1945 – 1991. 

Activiteiten op Park Vliegbasis Soesterberg

Beleef de verhalen en geheimen van de Koude Oorlog op Park Vliegbasis Soesterberg op 19 en 20 oktober 2019. Twee dagen lang is er van alles te zien en te doen: theater, kunst, muziek, tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, rondleidingen, verhalen, poëzie, games, speurtochten. Een uitgebreid programma voor jong en oud. Het evenement is gratis toegankelijk tussen 10.00 en 16.00 uur.

Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten op het gebied van cultuur, natuur en avontuur of download het programmaboekje:

Download het programmaboekje

Bereikbaarheid

De activiteiten zijn op Park Vliegbasis Soesterberg, rond het Sheltergebied, het Munitiepark en het Nationaal Militair Museum. We raden u aan om op de fiets of met het openbaar vervoer te komen.