Word Beschermer

Lezing Kasteel Loenersloot

Lezing over Kasteel Loenersloot

Kasteel Loenersloot, een slot uit 12e eeuw, is sinds mei 2013 na een grondige restauratie voor bezoekers geopend. Ruim 750 jaar werd het particulier bewoond . In de 14e eeuw woonde er ook een roofridder! De laatste grote verbouwing was van 1773-1776, toen het werd verbouwd tot een zomerverblijf.

Veel uit die tijd is behouden gebleven. Bezoekers wanen zich nu dan ook in een buitenhuis uit die tijd, met behoud van het specifieke van een middeleeuws kasteel met alles wat daar bij hoort: gracht, kloostermoppen, oprijlaan, enz. De donjon, het oudste deel van het kasteel, is het trotse hart van het mooie, verborgen gelegen kasteel, dat echter vanaf de A2 net boven de bomen te zien is. De laatste bewoonster, de barones, die er bijna 50 jaar woonde, lijkt toevallig net niet aanwezig in de volledig ingerichte ruimten.

Bij het kasteel bevindt zich het onlangs ook uitgebreid gerestaureerde prachtige 18e-eeuwse kasteelpark. Het is een echt “Van Laar-park”, besloten, zeer efficiënt ingericht en met weinig zichtlijnen naar buiten.

Tijdens deze lezing gaan enkele gidsen laten horen en zien, waarom de vrij constante groep gidsen van 16 personen steeds weer met veel enthousiasme de rondleidingen in het kasteel geven. Mogelijk komt er zelfs een adellijke dame mee!

Organisatie: Utrechts Landschap
Kosten: gratis
Locatie: landgoed Oostbroek, Bunnikseweg 39, De Bilt
Datum: dinsdag 13 december 2016, 19.00 - 21.30 uur
Docent: Rien Derks, gids Kasteel Loenersloot

De lezing is vol. Reserveren is helaas niet meer mogelijk.