Word Beschermer

Landgoed Hoog Beek en Royen

Landgoed Hoog Beek en Royen

Hoog Beek en Royen is in 1824 aangelegd in opdracht van Albert Voombergh. Het voorname witte huis is in gebruik als kantoorruimte. In het park, dat is aangelegd door Zocher, zijn typische Engelse landschapsstijlelementen te vinden zoals slingerende waterpartijen, boomgroepen en gebogen paden.

Wijngaard

Samen met de Rotary Zeist heeft Utrechts Landschap op landgoed Hoog Beek en Royen een wijngaard aangelegd. De wijngaard ligt achter de boogvormige muur op de plek waar vroeger een omvangrijke gebruikstuin met kassen was. Deze kassen leverden fruit, groente en bloemen aan de toenmalige bewoners van het landhuis. De eerste ‘Hoog Beek en Royen’-wijn wordt in 2014 verwacht. 

Baken ‘Zeist aan Zee’

Een folly is een bijzonder fenomeen op buitenplaatsen en landgoederen: het is vaak een fantasiegebouwtje dat de toeschouwer op het verkeerde been zet en daarmee vragen oproept. Op landgoed Hoog Beek en Royen staat een folly in de vorm van een baken. Het baken Zeist aan Zee is in 2009 gemaakt naar het grondplan van een oude theekoepel die in het verleden op deze plaats stond. Architect Jord den Hollander heeft zowel het verleden als de toekomst in het ontwerp van de nieuwe folly verweven. Het baken geeft de markering aan tussen het rivierengebied en de zandgronden van de heuvelrug. Als de stijging van de zeespiegel doorzet, dan komt wellicht vlakbij dit punt de nieuwe kustlijn van Nederland te liggen. Zeist aan Zee is dan een feit.

Praktische informatie

 • Wandelen

  Vrij wandelen op paden.

 • Honden

  Honden mogen los. Houd rekening met andere bezoekers.

 • Ruiters

  Niet toegestaan.

 • Mountainbiken

  Niet toegestaan. Fietsen alleen op daarvoor aangeven fietspaden.

 • Rolstoelen

  De paden zijn over het algemeen redelijk toegankelijk.

 • Ingang

  Via de Driebergseweg, Zeist

 • Boswachter

  Joris Hellevoort