Word Beschermer

Herstel kluizenaarsgrot

Landgoed De Paltz

Herstel Kluizenaarsgrot

Lang geleden woonde diep in het donkere bosgebied van De Paltz een kluizenaar in een verborgen grot, uit omstreeks 1876. De grot werd opgebouwd uit sintels, baksteen en cement. Het dak werd gedragen door spoorrails. Om bij de grot te komen moest de wandelaar zijn weg vinden  in een geheimzinnig doolhof, waar alleen het ruisen der bladeren een gevoel van ‘weg te zijn van het gewoel der wereld’ versterkte. Eenmaal gearriveerd bij het middelpunt van het doolhof werd de bezoeker opgewacht door een stenen monnik met een open boek in zijn hand en een kruis op de borst.

De enige beweging die de stilte doorbrak was het omslaan van een bladzijde als de kluizenaar zich verder verdiepte in zijn geschrift en het weemoedig geluid van een windharp op het dak, waardoor de grafstemming compleet was. Wie zo vermetel was om de grot te betreden, wachtte bij vertrek een onaangename verrassing: de toegang tot de grot bleek afgesloten door een watergordijn. Alleen ten koste van een nat pak kon men de hermitage verlaten.

Herstel
Nu vertellen alleen de resten nog het verhaal van de kluizenaar van De Paltz. Dat zal anders worden, want Utrechts Landschap wil de grot met de stenen monnik herstellen. Ook het doolhof wordt weer volgens de historische tekening aangeplant.