Word Beschermer

1. Sheltergebied

Park Vliegbasis Soesterberg

1. Sheltergebied

Schuilplaats voor straaljagers

Het is de vroege ochtend van 5 juni 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog. Israëlische gevechtsvliegtuigen suizen ‘onder de radar’ richting Egypte. Daar bombarderen ze verschillende luchtbases en vernietigen in één klap de complete Egyptische luchtmacht.

Naar aanleiding van deze verrassingsaanval krijgt iedere NAVO-basis in Europa bomvrije Hardened Aircraft Shelters. De eerste 18 komen in het Amerikaanse deel op Soesterberg, Camp New Amsterdam. Een derde generatie van 17 grotere shelters moeten in 1975 het squadron F15 Eagles beschermen tegen eventuele bombardementen. Gemaakt van golfplaat met daarop een huid van gewapend beton weerstaan ze een directe inslag van 500-ponder bommen. De shelters staan ogenschijnlijk lukraak in het landschap. Dit is bewust gedaan zodat ze niet allemaal in één aanvalsrun gebombardeerd kunnen worden.

Een aantal shelters heeft tegenwoordig een nieuwe rol, bijvoorbeeld als schaapskooi. Ook zijn er vier shelters ingericht voor culturele activiteiten. Zo biedt één van de shelters onderdak aan het kunstproject Secret Operation 610; een monsterlijk zwart gevaarte op rupsbanden dat tegelijkertijd dient als een plek voor experiment en innovatie.