Word Beschermer

5. Munitiepark

Park Vliegbasis Soesterberg

5. Munitiepark

Duizend bommen en granaten!

Als u het munitiepark vanuit de lucht bekijkt, ziet u vooral groen en bos. Schijn bedriegt. Veilig verscholen onder een dak van natuur staan hier sinds 1960 de zogenaamde ‘iglo’s’: kolossale munitiebunkers van gewapend beton. Ze zijn volgens NAVO-standaard gebouwd en worden ‘iglo’s’ genoemd vanwege hun vorm maar ook als afkorting van ESKIMO: Explosive Safety Knowlegde IMprovement Operation.

In de bunkers lagen duizenden en duizenden kilo’s munitie opgeslagen. Over veiligheid is goed nagedacht. De kleinere, in camouflagekleuren geschilderde munitiebunkers hebben een licht dak. Zo knalt het dak eraf, maar blijven de muren staan wanneer de inhoud van de opslagplaats per ongeluk explodeert. Een bordje op één van iglo’s herinnert nog aan de tijden van de munitieopslag: ‘Maximaal 1000 kilo munitie per vierkante meter’.

In het munitiepark ziet u prachtige natuur en hoort u bijzondere vogels, zoals de prachtige zingende zanglijster. Er zijn ook drie kunstwerken te bewonderen: Model Former Soesterberg Airbase, Vrille en Crown of Creation.