Word Beschermer
Header afbeelding

Poldermolen Oudegein

Maak Poldermolen Oudegein weer maalvaardig

Buurtbewoners en gemeenteraadsleden, allemaal vinden ze het prachtig dat de poldermolen Oudegein regelmatig draait. Maar het is natuurlijk wel jammer dat de molen sinds zijn verplaatsing binnen Nieuwegein niet meer op het water is aangesloten. Hij draait dus ‘voor de prins’, zoals dat in molenaarstermen heet, ofwel voor nop. Maar daar komt binnenkort hopelijk verandering in!

In 2006 werd de molen 500 meter verplaatst. Sindsdien staat de molen in stadspark Oudegein, een kleine polder waarin zich ook een historisch museum, een kinderboerderij en een milieu-educatiecentrum bevinden. Een prima plek, waar veel bezoekers van de molen kunnen genieten. Maar hij heeft dus geen functie meer in het watersysteem, en dat is jammer voor een poldermolen, vindt de vrijwilligers van de Molenwerkgroep. Want daar zijn poldermolens toch voor gebouwd: om water uit een polder te malen en uit te slaan op een boezem.

De gemeente Nieuwegein, het Hoogheemraadschap en Utrechts Landschap hebben in een convenant uitgesproken dat de molen aangesloten wordt op het watersysteem in park Oudegein. Daarvoor is veel geld nodig. Een deel wordt gelukkig door de gemeente en het waterschap betaald. Utrechts Landschap is verantwoordelijk voor het maalvaardig maken van de molen waar € 50.000 voor nodig is. De molen moet voorzien worden van een scheprad, schepradkast en voorzieningen die ervoor zorgen dat de molen naast het draaivaardig ook maalvaardig wordt.

Help je mee de poldermolen Oudegein maalvaardig te maken?

Sponsor direct

oudegein 4.JPG