Word Beschermer

Reserveren

E-tickets

Wie kent niet de Engelse serie Downton Abbey waar de verhoudingen tussen personeel en familie centraal staan? Ook op kasteel Loenersloot had men vroeger personeel in dienst. Een aantal tuinmannen voor het park en in huis dienstmeiden en wellicht een butler. Het kasteel is er zelfs speciaal voor ingericht. Er is een apart trappenhuis voor de familie en een apart trappenhuis voor het personeel. Keuken, kelder en zolder waren in het algemeen het domein van het personeel.

Op zondag 9 april 2017 speelt Het Plantsoentheater uit Leiden in de Tuinkamer van Kasteel Loenersloot de voorstelling Upstairs Downstairs. Hierin neemt men de hedendaagse sociale verhoudingen onder de loep zoals die met de kinderoppas, de werkster of de mantelzorger. De werkrelatie in particulier dienstverband wordt bekeken met humor en ironie. De problemen zijn herkenbaar voor iedereen die weet hoe het gaat in jonge tweeverdiener-huishoudens mét of zonder kinderen. Een vergelijkbare thematiek speelt bij ouderen die een hulp aan huis inhuren. Maar wie zijn de ‘dienstmeisjes’ anno 2017? En hoe is uw relatie met ‘de hulp’ eigenlijk? Er is een ochtend- en een middagprogramma. De voorstelling is beide keren dezelfde.

Ochtendprogramma:

 • 10.30 uur ontvangst met koffie en vruchtenvlaaitje
 • 11.00 uur voorstelling
 • 12.15 uur korte rondleiding waarbij de nadruk ligt op de dienstvertrekken (deze zijn bij reguliere rondleidingen niet toegankelijk!)
 • 12.45 uur borrel met rijk assortiment borrelhappen

 Middagprogramma:

 • 14.00 uur ontvangst met glas bubbels
 • 14.30 uur voorstelling
 • 15.45 uur korte rondleiding waarbij de nadruk ligt op de dienstvertrekken (deze zijn bij reguliere rondleidingen niet toegankelijk!)
 • 16.15 uur borrel met rijk assortiment borrelhappen 

Tijdens de borrel zijn de kamers met de historische behangsels op de begane grond te bezichtigen.

De kosten bedragen €30,- p.p. Beschermers van Utrechts Landschap betalen €25,- p.p.. 

 1. 28

  Beschermers

  € 25,00
 2. 28

  Niet-Beschermers

  € 30,00