Word Beschermer

Reserveren

E-tickets

(voor rondleiding in het PARK; zie activiteitenpagina)

Ruim 750 jaar werd Kasteel Loenersloot, bij het gelijknamige dorp, tot eind vorige eeuw particulier bewoond. De donjon, rond 1250 gebouwd, is het trotse hart van het mooie, verborgen gelegen kasteel. Ooit woonde in dit kasteel een roofridder, Splinter van Loenersloot. Het kasteel werd in 2012 en 2013 ingrijpend gerestaureerd. Sinds mei 2013 is een belangrijk deel toegankelijk voor het publiek. Veel ruimten in het kasteel ademen nog de sfeer van de 18e eeuw, de tijd van de laatste ingrijpende verbouwing van 1773-1776 tot een zomerverblijf. In de volledig ingerichte ruimten lijkt het soms of de laatste bewoonster, de barones, die daar bijna 50 jaar woonde, net even afwezig is. U waant zich in een buitenhuis uit de 18e eeuw, met behoud van het specifieke van een middeleeuws kasteel met alles wat daar bij hoort: gracht, stokoude toren, kloostermoppen, oprijlaan, enz.

Vanaf mei tot en met oktober worden op donderdagmorgen en -middag (11.30 en 13.30 uur) en op zaterdagmorgen (11.30 uur) en -middag (13.30 uur) rondleidingen gehouden. In april komen er alleen groepen, behalve op de voor ieder toegankelijke donderdagmorgen 1 april. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Bezoekers krijgen veel te zien en komen in de kelders tot bovenop de toren (met een mooi uitzicht over de omgeving) en in veel fraaie ruimten daartussen in het kasteel. Waaronder de prachtige bel-etage en de grote zolder. De groepen bestaan uit maximaal 20 personen, die vanwege enkele kleinere ruimten in het kasteel na een gezamenlijke verwelkoming en inleiding worden gesplitst in 2 groepen. Reserveren via deze site is noodzakelijk. Het kasteel is vanwege een aantal trappen helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In of bij het kasteel is (nog) geen horecagelegenheid.

Groepen / gezinnen
Voor bezoeken met (grote) groepen kunt u contact opnemen met de secretaris van de commissie Kasteel Loenersloot (kasteelloenersloot15@gmail.com) of via 030-6041885. Dit kunt u ook doen, als u een rondleiding met alleen leden van uw groep wil organiseren en natuurlijk voor andere vragen of informatie. Een speciale groepsrondleiding is al met 10-12 personen mogelijk. Ook kinderrondleidingen zijn mogelijk. We hanteren daarvoor een aangepaste prijs.

Gezinnen met kinderen (max 4 personen; minimaal 1 kind t/m 12 jaar) kunnen in de korte schoolvakanties het kasteel op donderdag en zaterdag voor een gereduceerde prijs bezoeken. In de maanden juli en augustus, tijdens de zomervakantie dus, geldt deze reducering ook voor gezinnen bij de donderdagrondleidingen.

U kunt hierna of via www.kasteelloenersloot.nl reserveren voor een kasteelrondleiding. Op deze laatste site treft u ook veel extra informatie aan.

Park
Daarnaast worden er ook vanaf mei t/m oktober maandelijks rondleidingen in het naastgelegen kasteelpark georganiseerd. Daarbij wordt met name ingegaan op de historische aanleg en de tuinornamenten van het onlangs gerestaureerde prachtige park. U kunt een kasteelrondleiding ('s morgens) en een parkrondleiding in de middag (of andersom) combineren. Voor vragen erover of over andere zaken kunt u contact opnemen met de secretaris (kasteelloenersloot15@gmail.com of 030-6041885). Parkrondleidingen (gratis, behalve voor speciale groepsrondleidingen) kunt u hier reserveren of elders op deze Utrechts Landschap-site.

 1. 18

  Beschermers

  € 5,00
 2. 18

  Niet-Beschermers

  € 8,50
 3. 18

  Kinderen (t/m 12 jaar)

  € 4,00