Word Beschermer
Header afbeelding

Reserveren

E-tickets

(voor rondleiding in het PARK; zie activiteitenpagina)

Tot eind vorige eeuw werd Kasteel Loenersloot, bij het gelijknamige dorp, ruim 750 jaar particulier bewoond. Nu kunt u het middels een rondleiding bezichtigen! De donjon, rond 1200 gebouwd, is het trotse hart van het prachtige, verborgen gelegen kasteel. Ooit woonde roofridder Splinter van Loenersloot er. Het slot werd in 2012 en 2013 ingrijpend gerestaureerd. Het is sinds mei 2013 voor een belangrijk deel toegankelijk voor het publiek. Veel ruimten ademen de sfeer van de 18e eeuw, de tijd van de laatste ingrijpende verbouwing van 1773-1776 tot een zomerverblijf. In de volledig ingerichte ruimten lijkt het soms of de laatste bewoonster, de barones, die daar bijna 50 jaar woonde, net even afwezig is. U waant zich in een buitenhuis uit de 18e eeuw, met behoud van het specifieke van een middeleeuws kasteel met alles wat daar bij hoort: gracht, stokoude toren, kloostermoppen, oprijlaan, enz. Maar ook de unieke collectie geschilderde behangsels uit de 18e eeuw!

Van april t/m oktober wordt op vrijdagmorgen (11.30 uur) en vrijdagmiddag (13.30 uur) en op dezelfde tijden op zaterdag rondgeleid. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Bezoekers krijgen veel te zien en komen van de kelders tot bovenop de toren - met een mooi en heel ruim uitzicht over de omgeving tot Utrecht toe-  en in veel fraaie ruimten daartussen. Waaronder de prachtige bel-etage en de grote zolder. Het rond te leiden aantal bezoekers bestaat uit maximaal 20 personen, die vanwege enkele kleinere ruimten in het kasteel na een gezamenlijke verwelkoming en inleiding gesplitst worden in 2 groepen. Reserveren via deze site, ook met de gratis voucher voor april en mei, is noodzakelijk. Het kasteel is vanwege een aantal trappen helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Groepen / gezinnen
Voor bezoeken met grote groepen kunt u contact opnemen met de secretaris van de commissie Kasteel Loenersloot, Rien Derks (kasteelloenersloot15@gmail.com of 030-6041885). Dit kunt u ook doen, als u bijvoorbeeld een rondleiding met alleen leden van uw familie wilt organiseren en natuurlijk voor andere vragen of informatie, bv. over aangepaste tijden voor uw groep. Een aparte groepsrondleiding, na de algemene inleiding, is al met 10-12 personen mogelijk. We kunnen groepen tot 55 personen (in 4 subgroepen) rondleiden. Ook speciale kinderrondleidingen (o.a. verjaardagen, scholen, BSO's) zijn mogelijk. We hanteren daarvoor een aangepaste prijs. In alle korte schoolvakanties en in de maanden juli en augustus geldt voor (groot)ouders met (klein)kinderen op de vrijdagen een gezinskorting: € 15,00 voor maximaal 4 personen, waaronder minimaal 1 kind t/m 12 jaar!

Schoolklassen

Op de vrijdagen 5 april en 10, 17 en 24 mei worden schoolklassen rondgeleid. Er is op de meeste van die dagen nog één reguliere rondleiding voor andere bezoekers ingepland, die start om 14.30 uur.

Voucher

In het Lentenummer van Mijn Utrechts Landschap zit een voucher, waarmee in april en mei met één persoon gratis een rondleiding gevolgd kan worden. Reserveren is daarbij ook noodzakelijk; voucher a.u.b. meenemen naar de rondleiding.

Park

Daarnaast worden er vanaf april t/m oktober maandelijks rondleidingen in het naastgelegen intieme kasteelpark georganiseerd. Daarbij wordt naast de bomen en planten met name ingegaan op de historische aanleg en de tuinornamenten van het onlangs gerestaureerde prachtige park. U kunt een kasteelrondleiding ('s morgens) en een parkrondleiding in de middag (of andersom) combineren. Voor vragen erover of over andere zaken kunt u ook contact opnemen met de secretaris (kasteelloenersloot15@gmail.com of 030-6041885). Parkrondleidingen (gratis, behalve voor speciale groepsrondleidingen) kunt u hier reserveren.

 1. Beschermers

  € 5,00
 2. Niet-Beschermers

  € 8,50
 3. Kinderen (t/m 12 jaar)

  € 4,00
 4. Junior Beschermers

  € 2,50
 5. Gratis voucher

  € 0,00
 6. Scholen project buitenplaatsen Kunst Centraal

  € 50,00