Doneer Word Beschermer
Header afbeelding

Reserveren

E-tickets

Kasteel Loenersloot, bij het gelijknamige dorp, zag u misschien wel eens liggen vanaf de A2 ter hoogte van Vinkeveen of vanaf de N201. Of vanuit de trein op weg naar of vanuit Amsterdam. De donjon, rond 1200 gebouwd, is het trotse hart van het prachtige, verborgen gelegen kasteel. Ooit woonde roofridder Splinter van Loenersloot er. Een rondleiding door het oudste gebouw in de regio is beslist de moeite waard!

Het slot werd in 2012 en 2013 ingrijpend gerestaureerd. Het is sinds mei 2013 na 750 jaar particuliere bewoning voor een belangrijk deel toegankelijk voor het publiek. Veel ruimten ademen de sfeer van de 18e eeuw, de tijd van de laatste ingrijpende verbouwing van 1773-1776 tot een zomerverblijf.

In de volledig ingerichte ruimten lijkt het soms of de barones, de laatste bewoonster, die er bijna 50 jaar woonde, net even afwezig is. U waant zich in een buitenhuis uit de 18e eeuw, met behoud van het specifieke van een middeleeuws kasteel met alles wat daar bij hoort: gracht, stokoude toren, kloostermoppen, oprijlaan en meer. Maar ook de unieke geschilderde behangsels uit de 18e eeuw!

Vanwege het Covid-19-virus wordt er vanaf augustus t/m oktober op vrijdag en zaterdag "corona-proof" rondgeleid. We leiden rond in groepjes van maximaal 5 bezoekers en houden ons strikt aan de RIVM-maatregelen zoals onder meer de anderhalve meter afstand-regel. De rondleidingen zijn om 11.00 en 11.15 uur en om 13.30 en 13.45 uur. Komt u op tijd (niet veel vroeger) en houdt u zich a.u.b. ook aan de RIVM-regels. Uiteraard komt u niet als u Covid-19-achtige klachten of temperatuursverhoging heeft. Dat wordt u ook gevraagd. U krijgt in het kasteel handschoenen uitgereikt, omdat we niet alles, zoals leuningen, kunnen defecteren zonder schade. Uw bezoek is geheel op eigen risico.

Bezoekers krijgen veel te zien en komen van de kelders tot bovenop de toren - met een mooi en heel ruim uitzicht over de omgeving tot Utrecht toe -  en in veel fraaie ruimten daartussen. Waaronder de prachtige bel-etage en de grote zolder. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Het kasteel is vanwege een aantal trappen helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Groepen

Voor bezoeken met (familie)groepen (dit seizoen maximaal 20 personen per dag, over 2 dagdelen) kunt u contact opnemen via kasteelloenersloot15@gmail.com of via 030-6041885. 

Park 

Daarnaast worden er vanaf augustus t/m oktober maandelijks rondleidingen in het naastgelegen intieme kasteelpark georganiseerd. Ook "corona-proof". Daarbij wordt naast de bomen en planten met name ingegaan op de historische aanleg en de tuinornamenten van het enkele jaren geleden gerestaureerde prachtige park. Een bezoek aan het kasteel en het park zijn uitstekend te combineren. Parkrondleidingen kunt u hier reserveren.

 1. 18

  Beschermers

  € 5,00
 2. 18

  Niet-Beschermers

  € 8,50
 3. 18

  Kinderen (t/m 12 jaar)

  € 4,00
 4. 18

  Junior Beschermers

  € 2,50
 5. 18

  Cursist cursusproject

  € 7,50