Word Beschermer

Stinsenbollen landgoederen

Doneer voor nieuwe stinsenbollen en kom planten!

In september en oktober 2018 werft Utrechts Landschap geld voor 100.000 nieuwe stinsenbollen. Met als doel dat de komende jaren de landgoederen (weer) een lappendeken van geuren en kleuren worden. Een voedselbron voor insecten en een lust voor het oog van onze bezoekers. In het vroege voorjaar 2019 komen de eerste bollen uit. In totaal heeft Utrechts Landschap € 31.000 nodig waarvan al € 25.000 geworven is vanuit vermogensfondsen en giften. Helpt u mee om de resterende € 6.000 te realiseren? 

 Wat zijn stinsenplanten?

De termen stinsenplant en stinsenbol zijn afgeleid van het Friese woord stins. Stins betekent stenen huis. Stinsenplanten worden ook wel verwilderingsbollen genoemd en zijn in de regel planten, vaak ook bollen, die in vroeger eeuwen veelal uit verre landen werden gehaald en met name op buitenplaatsen (stinsen) werden aangeplant. Vervolgens zijn ze verwilderd en ingeburgerd. Stinsenplanten vinden we behalve op buitenplaatsen, ook op bijvoorbeeld oude boerenhoeven, kerkhoven en stadswallen. Enkele voorbeelden: boerenkrokus, sneeuwklokje, maarts viooltje, blauwe anemoon, bosanemoon, wilde hyacint en het Lelietje van Dalen.

 Landgoederen en buitenplaatsen

Utrechts Landschap beschikt over een flink aantal landgoederen en buitenplaatsen. Met name op de Stichtse Lustwarande, op de zuidwestelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug van De Bilt tot aan Rhenen. In zeven van onze gebieden willen wij de stinzenplanten een flinke boost geven: Kasteelpark Loenersloot, de buitenplaatsen Over Holland en Molenbosch, de landgoederen Beerschoten, Hoog Beek & Royen, De Breul en Kasteelbos Renswoude.

 Natuurwerkdag

U kunt helpen met planten van een deel van de bollen (het is niet verplicht) tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 3 november 2018. De werkzaamheden zullen plaatsvinden op landgoed Oostbroek. Naast het planten van de bollen zal er ook vuil geruimd worden op en rond Oostbroek. Meer informatie, zoals aanmelden, over de natuurwerkdag volgt binnenkort via deze website.

Meer informatie over onze landgoederen en buitenplaatsen vindt u hier.

Voor € 50,- geeft u 250 stinsenbollen

Voor € 25,- geeft u 125 stinsenbollen

Voor € 10,- geeft u 50 stinsenbollen

Sponsor direct